Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поевтинява с 2% след информация, че срещата на "ОПЕК +" ще бъде само онлайн

Петролните фючърси поевтинява с около 2%, задълбочавайки понижението от вчера, след като стана ясно, че отложената за 30 ноември среща на "ОПЕК +" ще бъде проведена онлайн.

Решението за отлагане на планираната за този уикенд среща идва, тъй като Саудитска Арабия и нейните петролни съюзници спорят относно квотите за добив на петрол от страна на африканските членове на ОПЕК. Споровете принудиха картелът да отложи насрочената си конференция, което доведе до първоначално рязко поевтиняване на суровия петрол с над 4% по време на търговията в сряда.

Днешната информация, че срещата на "ОПЕК +" ще бъде само в онлайн формат, сякаш предполага, че не е постигнато споразумение за удължаване или дори за задълбочаване на досегашното съкращаване на петролното производство.

Това провокира ново поевтиняване на петрола, като към 17.00 българско време фючърсите на петрола сорт Брент се понижават с 1,85% към 80,50 долар за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI - с 2% към 75,50 долара за барел.

Преди отлагането с няколко дни на срещата на "ОПЕК +" търговците на петрол смятаха, че Саудитска Арабия се готви да обяви удължаване на едностранното си намаление на производството с 1 милион барела на ден в опит да подкрепи колебливите цени. Имаше и някои прогнози, че Рияд може дори да накара и други членове на картела да се присъединят със собствени допълнителни ограничения в добивите.

Възникналият спор около квотите обаче задълбочава разногласия от юни, когато Ангола, Конго и Нигерия бяха притиснати от саудитския енергиен министър принц Абдулазиз бин Салман да приемат намалени цели за техния добив за 2024 г., които отразяват намалените им производствени възможности. Африканските износители се бориха през последните години с недостатъчни инвестиции, оперативни прекъсвания и остаряване на разработваните петролни полета.

Тези държави се съгласиха неохотно с новите квоти с уговорката, че те ще бъдат преразгледани отново, ако външен одит от три фирми - Rystad Energy A/S, Wood Mackenzie Ltd. и IHS - докаже, че производственият им капацитет е по-голям. Тази оценка е представена, но триото отхвърли констатациите й, казаха служители, говорещи при условие за анонимност пред агенция Блумбърг.

Африканските членове на групата производители от "ОПЕК +" -  Ангола и Нигерия се стремят към по-висок добив на петрол, тъй като страните са в процес на преговори с групата относно техните производствени квоти за следващата година, заявиха днес пред Ройтерс неназовани официални лица.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени