Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глобалният пазар на обигации с най-силен ръст през ноевмри след финансовата криза от 2008 г.

Облигационен пазар
Снимка: Алами/Ройтерс

Глобалните облигации поскъпват през ноември с най-бързите темпове от финансовата криза през 2008 г. насам, което води до солиден спад на тяхната доходност. Показателят на агенция Блумбърг за глобалния държавен и корпоративен дълг възвърна 4,9% през ноември, като е на път да отбележи най-солиден месечен ръст от разгара на световната финансова криза и рецесия през декември 2008 г., когато се повиши с 6,2 на сто.

Поскъпването през ноември на водещите държавни ценни книжа се дължи на засилващите се спекулации, че Федералният резерв на САЩ и останалите значими централни банки до голяма степен са приключили с повишаването на лихвените проценти и ще започнат да ги намаляват през следващата година.

Снощи членът на Фед Кристофър Уолър изглежда допринесе да се затвърди тази гледна точка, посочвайки, че сегашната парична и лихвена политика изглежда в добра позиция да забави икономиката и да намали инфлацията.

Това негово изказване допринася за по-нататъшно поскъпване в сряда на американските държавни облигации, което се отразява в продължаващ спад на тяхната доходност (лихва). Доходността на 10-годишните водещи облигации в САЩ (US Тreasuries) се понижава с нови шест базисни пункта до 4,26%, докато доходността на двугодишните спада със седем базисни пункта до 4,67%.

Графика на доходността на 10-годишните облигации на САЩ (в %)


В същото време австралийските 10-годишни облигации поскъпват рязко, което води до понижаване на тяхната доходност през днешната търговия с 14 базисни пункта, след като по-слабите от очакваното данни за инфлацията в страната накараха инвеститорите да започнат да залагат, че и Австралийската централна банка е приключила с повишението на своите лихви.

Настоящото рязко поскъпване на глобалните облигации е последният обрат в една нестабилна година за дълговия пазар. Ценните книжа се повишиха през януари, преди обаче да се понижат силно през следващите шест месеца и след това да започнат тримесечен спад от август насам.

Индексът Bloomberg Global Aggregate Total Return се понижи с цели 3,8%, когато достигна своето дъно към средата на октомври, но сега показателят вече е нагоре с 1,4% за текущата година.

Последният месец, в който се е наблюдавало по-рязко поскъпване на облигациите (спад на тяхната доходност)  беше декември 2008 г., когато Фед намали лихвените проценти до нулево ниво и обеща да стимулира кредитирането за финансовия сектор след фалита на Lehman Brothers Holdings, който даде началото на световната финансова криза по това време. Тогава индексът на глобалния дълг на Блумбърг скочи с цели 6,2% през последния месец на 2008 г.

Настоящата промяна в очакванията, че централните банки ще започнат да понижават лихвите догодина е благодат и за корпоративните облигации. Инвеститорите побързаха да закупят ценните книжа на фона на повишения оптимизъм за меко приземяване на американската икономика.

Средната доходност на корпоративните облигации се понижи до около 5,3% тази седмица, след като се повиши до почти 6% през октомври, достигайки най-високо ниво от 2009 г., показват данни на Блумбърг.

Понастоящем суаповите договори предвиждат намаляване на лихвите от страна на Федералния резерв с цели 100 базисни пункта (с 1%) до края на 2024 г.

През септември членовете на Фед представиха последните си прогнози, според които се очакваше повишаване на лихвите още веднъж тази година - нещо, което обаче не направиха, след което да последва намаляване на лихвите с 50 базисни пункта (с 0,5%) през 2024 г.

На последното за настоящата година заседание на Фед на 12-ти и 13-ти декември те ще актуализират техните прогнози.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна