Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Все още не говори, но е много емоционален"

"Стана много по-отворен към света." Илиян и неговият път към другите

Социализацията на 11-годишното дете е мисия както за семейството, така и за работещите с него специалисти

| Репортаж
Снимка: bgkoleda.bg

Илиян Илиев е едно от децата на "Българската Коледа". Той е на 11 години и всекидневно посещава различни занимания, които му помагат да се научи да говори, да разбира света и да стане самостоятелен.

Илиян е щастливо жизнерадостно дете, което е постигнало значителни успехи, благодарение на посещаваните от него занимания.

"Все още не говори, но е много емоционален. Общуваме си по наш си начин, въпреки че няма думи", разказва неговата майка Цвета Илиева.

Илиан обича музиката и спорта. Все още му е трудно да пише, но ходи с желание на училище.

Детето посещава два дневни центъра, спортни занимания и училище. В един от центровете прилагат програма за неврологично развитие и се работи върху сензорните възприятия и общата моторика.

"Посещава център за работа с деца с аутизъм. Там си работи с логопеди, психолози, социален педагог. В училище – с ресурсния учител и с психолога също. Работим за социализацията."

Напредъкът е бавен, но и близките и хората, които работят с Илиян много се радват на всички негови успехи и постижения.

"Стана много по-отворен към света, по-изпълнителен. Умее да следва правила в дадената игра, проявява търпение. Не е толкова тревожен, защото доста повече разбира и самият той може да се изразява, въпреки че още не говори. Намира начини, по които да бъде разбран. Преди правеше много кризи от най-различни външни стимули, сега е много по-толерантен към света около него. Дори на шумове, които преди са го разстройвали, сега се усмихва и ги приема нормално", отчита майката.

По думите ѝ, има още много какво да се желае – натрупване на знания, умения за самостоятелност.

"Българската коледа" оказва неоценима помощ на всички семейства, подчертава Цвета Илиева, която я определя като "работеща и смислена кампания".

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна