Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глобалният растеж ще се забави слабо догодина, но намалява рискът от "твърдо приземяване"

Снимка: oecd.org

Растежът на глобалната икономика ще се забави леко през следващата година, но рискът от т.нар. "твърдо приземяване" е намалял въпреки високите нива на дълг и несигурността относно лихвените нива, посочи Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в публикувания в сряда актуализиран доклад "Световни икономически перспективи".

ОИСР очаква глобалният растеж да се забави от 2,9% тази година до 2,7% през 2024 г., преди да се повиши през 2025 г. до 3,0%, отбеляза базираната в Париж организация. Прогнозираният малко по-бавен растеж за догодина в развитите икономики, които съставляват 38-те членки на ОИСР, се счита за "меко приземяване", като в същото време досега Съединените щати се представят по-добре от очакваното.

"Нашите централни прогнози са за меко приземяване на световната икономика, но това не може да се приеме за даденост", заяви на пресконференция главният икономист на ОИСР Клеър Ломбардели, предаде Ройтерс.

Според нея, "паричната политика се нуждае от внимателно калибриране, за да доведе инфлацията до целите, като същевременно минимизира въздействието върху растежа. Тези преценки сега са по-трудни, отколкото по-рано, и рисковете от грешки в политиката са по-големи".

ОИСР прогнозира, че растежът на САЩ ще се забави от 2,4% тази година до 1,5% през следващата година, преразглеждайки нагоре прогнозите си от септември, когато очакваше растеж от 2,2% през 2023 г. и от 1,3% през 2024 г.

Въпреки че рискът от "твърдо приземяване" в Съединените щати и на други места е намалял, ОИСР заяви, че рискът от рецесия не е изключен предвид слабите жилищни пазари, високите цени на петрола и бавното кредитиране.

Икономиката на Китай също се очаква да се забави, тъй като се бори със спадащия балон в недвижимите имоти и потребителите спестяват повече в лицето на по-голямата несигурност относно перспективите.

ОИСР очаква БВП на Китай да нарасне с 5,2% тази година, като растежът се забави до 4,7% през 2024 г. и след това до 4,2% през 2025 г.

За еврозоната се очаква повишаване на растежа от 0,6% тази година до 0,9% през 2024 г. и до 1,1% през 2025 г., тъй като Германия (най-голямата икономика в региона) се очаква да излезе от слабата техническа рецесия.

Въпреки това ОИСР предупреди, че поради високото ниво на банково финансиране в еврозоната пълното въздействие на повишаването на лихвените проценти от ЕЦБ остава несигурно и може да натежи повече от очакваното върху икономическия растеж.

Междувременно Япония, единствената голяма развита икономика, която все още не е повишила лихвените проценти през настоящия цикъл, се очакваше да отбележи забавяне на растежа от 1,7% тази година до 1,0% през 2024 г., преди слабо ускоряване до 1,2% през 2025 г.

Въпреки че перспективите за растеж на страните се различават, те споделят сходен фискален натиск, като дълговото бреме се очаква да продължи да нараства през следващите години в страните от Г-7, предупреди ОИСР.

"Правителствата трябва да действат, за да предотвратят неустойчиви нива на дълга. Необходимите реформи включват средносрочни планове за ограничаване на дефицитите във времето, намаляване на разходите, свързани със застаряването, и запазване на разходите, които са ефективни и ефикасни“, каза Ломбардели.

Ноемврийски макроикономически прогнози на ОИСР


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна