Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващ отскок на продажбите на дребно в Германия с 1,1% през октомври

Продажбите на дребно в Германия отбелязаха изненадващо силен отскок през октомври след четири поредни месеца на спад и стагнация, показват данни на официалната Федерална статистика Destiatis.

Това е първи по-ясен сигнал, че намаляващата инфлация води до повишаване на потребителските разходи във водещата европейска икономика.

Продажбите на дребно се повишиха през октомври с 1,1% спрямо септември, когато се свиха с 0,8%, докато осредните пазарни прогнози бяха за тяхно доста по-скромно нарастване с 0,4 на сто.

Графика на продажби на дребно (на месечна база)


Това е първото увеличаване на търговията на дребно в Германия от пет месеца насам (от месец май), като за него допринесе солидното нарастване с 1,4% на продажбите на нехранителни стои, докато продажбите на храни се сви с 1,3 на сто.

Спрямо година по-рано продажбите на дребно се понижиха с 0,1% (спрямо октомври 2022 г.) след спад с 4,3% през септември, като това е най-слабото им понижение от май 2022 г. насам. За първите 10 месеца на настоящата година продажбите на дребно пък се свиха с 3,5% спрямо същия период на 2022 г.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна