Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майката: Обучението в масово училище е мисия невъзможна

"Целият ѝ живот минава в болницата" - Ема, която мечтае за слънчеви очила

"Тези неща, които са подходящи за нашите деца, не се поемат от нито една клинична пътека"

| Репортаж
Снимка: bgkoleda.bg

"Хора, благодаря ви!" Това казва майката на 15-годишната Ема Мартинова, страдаща от детска церебрална парализа и микроцефалия.

Семейството се обръща към "Българската Коледа", за да подпомогне провеждането на индивидуални терапии за момичето.

Заради заболяването си Ема посещава специализирана болница по детска церебрална парализа в София. Води се към 113-о училище, но се обучава в специализирана паралелка в самата болница. Състоянието ѝ се поддържа чрез рехабилитация. За Коледа Ема си пожелава слънчеви очила.

Тя се ражда като здраво, доносено дете. С времето родителите забелязват, че не се храни добре и не наддава. След препоръка на лекари правят изследване с ядрено-магнитен резонанс.

"Когато трябваше да я премерим в деветия месец като бебе седнала на кантара, тя не можеше да седне. Тогава личният лекар се усъмни, че има нещо, което не ѝ дава да седи. Прегледа я по-обстойно, каза – ще отидете на гимнастика 2-3 месеца и оттогава минаха 15 години. Не сме спирали с гимнастиката. Целият ѝ живот минава в болницата за детска церебрална парализа. Пробвахме за 5-6 години да излезе оттам, да влезе в детска градина със специализирани групи, после учи в масово училище, което беше невъзможна мисия", разказва майката Надя Царева.

"В България няма специалист, който да каже нейната точна ментална възраст. Аз я определям около 2-годишна, а тя е всъщност на 15. Неузряло бяло мозъчно вещество, микроцефалията почти я "израснахме", главичката вече си е в нормални размери, но умственото развитие е силно забавено."

Ема посещава логопед, психолог, езда и фитнес, защото не бива да се обездвижва.

"ДЦП е състояние, в което трябва да бъде раздвижвано детето", отбелязва майката.

"Тя е в групова терапия, което за нея не е съвсем подходящо. За нея са нужни индивидуални терапии, затова се нуждаем от помощта и на "Българската Коледа", пояснява още Надя Царева.

"За съжаление, тези неща, които са подходящи за нашите деца, не се поемат от нито една здравна клинична пътека. Те са само платени процедури, които ние искаме да ѝ осигурим. Не успяваме като родители с нашите заплати и се обръщаме за помощ към познати, роднини, фондации, както намерим начин."

Снимка: Личен архив на семейството

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна