Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БФЛА обяви нова съдийска комисия, от старата твърдят, че не са подавали оставка

Силвена Тодорова
Снимка: БФЛА

Скандал разтърси Българската федерация по лека атлетика, след като от федерацията обявиха смяна на ръководството на съдийската комисия, но старото ръководство на комисията обяви промените за незаконни и заяви, че ще продължава да изпълнява своите функции.

Първо от БФЛА заявиха, че с решение на Управителния съвет на федерацията от 4 декември 2023 г. Силвена Тодорова застава начело на съдийската комисия. "Силвена Тодорова е рефер на лекоатлетически състезания от 2015 г. като за това време се утвърждава като един от най-активните сред съдиите. Тя е бивш състезател, печелила е националната титла по спортно ходене за девойки под 20 години, както и други медали от националните шампионати. Участвала е и в първенства на България в дисциплините многобой и полумаратон за клуба си „Атлет“ - Карнобат. В Изпълнителния съвет на Съдийската комисия към БФЛА влизат още двама бивши атлети – националните шампиони, а сега преподаватели в НСА доц. Петър Пеев и гл. ас. Ива Димова. Петър Пеев притежава лиценз за международен съдия по спортно ходене към Световната атлетика. Ива Димова е рефер с т.нар. сребърно ниво, което й дава право да съдийства на всички бегови и технически дисциплини", обявиха от БФЛА.

Малко след това досегашното ръководство на съдийската комисия излезе със собствена позиция, в която обявиха, че председателят на комисията Емил Здравков е бил подложен на натиск да подаде оставка от новия президент на Федерацията Иван Колев. “Обявената смяна на ръководството на съдийската комисия при БФЛА е нередовна поради редица обстоятелства, като на първо място действащият председател или Изпълнителен съвет на комисията не са подавали оставка. Това е едно от задължителните условия, за да може едно ръководство на съдиите първо да бъде освободено, преди да бъдат утвърдени нов председател и Изпълнителен съвет. Председателят на Съдийската комисия при БФЛА Емил Здравков (Рефер на Световната атлетика - Сребърно ниво и Съдия по спортно ходене на Световната атлетика - Сребърно ниво) не е подавал оставката си, въпреки натиск, който му беше оказван от новия президент на федерацията. Нещо повече - по време на среща с президента, проведена на 15.11.2023 г., Здравков е отказал да подаде оставка, тъй като няма никакви основания за смяна на ръководството съгласно Правилника на комисията и гарантираната чрез него независимост на съдийското звено", се казва в позицията на СК.

"Действащото ръководство на съдийската комисия остава в управление (...) и ще осъществява своите задължения според всички валидни Правила и Наредби. Всички компетентни национални и международни органи ще бъдат надлежно уведомени за неправомерните действия, извършени от федерацията", допълват от Съдийската комисия. 


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!