Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кремъл: Путин ще разговаря в Рияд за енергийното сътрудничество със Саудитска Арабия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ще отнеме време, за да започне намаляването на добива на петрол, договорено от групата ОПЕК+, заявиха във вторник от Кремъл, като същевременно потвърдиха, че президентът Владимир Путин ще посети Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия в сряда, съобщава Ройтерс.

На следващия ден (четвъртък) Путин пък ще бъде домакин на иранския президент Ебрахим Раиси в Москва, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Русия си сътрудничи и с трите страни от групата производители на петрол ОПЕК+, които миналата седмица обявиха нови доброволни съкращения на производството, но това беше посрещнато скептично от петролните пазари поради съмнения дали поетите ангажименти ще бъдат напълно изпълнени.

През миналата седмица петролът поевтиня след съобщението на ОПЕК+, като и през днешната следобедна търговия фючърсите на суровия петрол се понижават за четвърта поредна сесия на търговия, парирайки първоначален опит за ограничаване на ценовия спад.

"Факт е, че има определени процеси на инерция на петролния пазар, той е много голям и тежък. Затова понякога ефектът е със закъснение. Затова координацията ще продължи", отбеляза Песков.

Попитан дали Путин ще обсъди сътрудничеството на петролния пазар по време на пътуването си в Персийския залив, говорителят на Кремъл отговори:

"Тези дискусии се провеждат в рамките на формата ОПЕК+, но разбира се, сътрудничеството в тази област винаги е на дневен ред".

Посещението идва, след като ОПЕК+ се съгласи миналия четвъртък за доброволни съкращения на доставките на обща стойност около 2,2 милиона барела на ден, включително удължаване на съществуващите саудитски и руски доброволни съкращения съответно с 1 млн. и с 300 хил. барела на ден.

Междувременно помощникът по външна политика на руския президент - Юрий Ушаков отбеляза, че държавният глава ще използва предстоящото си посещение в Саудитска Арабия, за да се опита да проучи начините, по които двете страни могат да си сътрудничат в областта на енергетиката.

Говорейки пред репортери, Ушаков потвърди, че Путин ще се срещне със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман и ще обсъди отношенията на техните страни като членове на формата ОПЕК+. Той подчерта важността на тази връзка за стабилността на световния енергиен пазар.

Освен това Ушаков потвърди, че делегацията на Путин в Саудитска Арабия и в Обединените арабски емирства ще включва лидери на руски петролни компании.

Освен енергийните въпроси, Путин се стреми да развие отношенията с държавите от Персийския залив като част от стремежа си да изгради глобални съюзи с незападни страни и да демонстрира това, което според него е неуспех на Съединените щати и техните съюзници да изолират Русия със санкции заради конфликта в Украйна.

Песков също така каза, че дневният ред за посещението в Москва на иранския президент Раиси в четвъртък все още е в процес на подготовка, но вероятно ще включва регионални въпроси, включително войната в Газа между Израел и палестинската въоръжена групировка "Хамас".

Иран подкрепя врага на Израел в лицето на "Хамас", докато Русия ядоса Израел, като прие преди време делегация на "Хамас" в Москва. Русия също така използва доста ирански дронове във войната си Украйна, напомня Ройтерс.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна