Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Google пуска своя най-компетентен и голям модел, базиран на изкуствен интелект - Gemini

Google на Alphabet Inc. обяви в сряда пускането на това, което компанията описва като нейния "най-компетентен" и най-голям модел, базиран на изкуствен интелект, наречен Gemini (Generalized Multimodal Intelligence Network).

Според съобщението на компанията, Gemini "е създаден от нулата, за да бъде мултимодален, което означава, че може да обобщава и безпроблемно да разбира, оперира и комбинира различни видове информация, като текст, код, аудио, изображение и видео".

Gemini се описва като "най-гъвкавият модел", който може да работи както с центрове за данни, така и с мобилни устройства.

Големият езиков модел Gemini ще включва пакет от три различни размера: Gemini Ultra, неговата най-голяма и най-способна категория; Gemini Pro, който обхваща широк спектър от задачи; и Gemini Nano, които ще използва за специфични задачи и мобилни устройства.

Освен това Bard, разговорен генеративен чатбот с изкуствен интелект, разработен от Google, ще използва и "фино настроена версия на Gemini Pro", представляваща най-значимата актуализация на чатбота на технологичния гигант.

Засега компанията планира да лицензира Gemini за клиенти чрез Google Cloud, за да го използват в собствените си приложения.

От 13 декември разработчиците и корпоративните клиенти ще имат достъп до Gemini Pro чрез Gemini API в Google AI Studio или Google Cloud Vertex AI. Разработчиците на Android също ще могат да използват Gemini Nano, за да изграждат функции. Gemini също ще се използва за захранване на продукти на Google като неговия чатбота Bard и Search Generative Experience, който се опитва да отговори на заявки за търсене с текст в разговорен стил (SGE все още не е широко достъпен). 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна