Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайският износ нарасна през ноември за пръв път от седем месеца

Китайска търговия

Китайският износ се повиши през ноември за пръв път от 7 месеца насам, докато вносът отбеляза изненадващ спад, което доведе до разширяване на търговския излишък на втората по сила икономика в света, показват данни на Генералната митническа администрация.

Позитивният търговски баланс на Китай се разши през ноември до 68,39 млрд. долара от 56,53 млрд. долара през октомври и 66,49 млрд. долара точно преди година.

Износът нарасна изненадващо с 0,5% на годишна база до 291,93 млрд. долара след спад с 6,4% през септември и очаквания за поредно понижение с 1,1 на сто. Това е първото нарастване на китайския експорт от април 2023 г. насам, което е сигнал за известно подобряване на глобалните търговски потоци.

Износът в посока САЩ нарасна със 7,3%, а към Тайван - с 6,4%, докато експортът към Япония се сви с 8,3%, към Южна Корея - с 3,6€ и към ЕС - с цел 14,5 на сто.

В същото време вносът в Китай се сви изненадващо през ноември с 0,6% при очаквания за нарастване с 3,3 на сто.

В рамките на периода януари-ноември китайският търговски излишък се сви с 2,7% до 684,04 млрд. долара, като износът спадна с 5,2%, а вносът - с 6 на сто.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени