Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областната управа поиска незабавно премахване на Паметника на съветската армия

Снимка: БГНЕС

Областната администрация поиска незабавното премахване на Паметника на съветската армия, защото е опасен за здравето на гражданите, предаде БГНЕС.

„Експертното становище за състоянието на монумента показва неотложност от спешна реставрация, за която е необходим демонтаж и преместване“. Това е посочено в заключението на извършеното изследване на Паметника на Съветската армия.

В становището се посочва още, че паметникът не е поддържан през последните 70 години.

„В резултат са се появили пукнатини в бронзовите отливки и съществува реална опасност от отделяне на елементи от фигурите. Налице са и пукнатини при свързването на частите, тежка корозия на укрепващата метална конструкция и „бронзова болест“ (меден хлорид). При това състояние на паметника са възможни сериозни инциденти с граждани“, се казва в документа.

За предотвратяването на инцидентите е необходимо поставянето на допълнителна ограда, което ще се случи в рамките на деня днес, 7 декември. Както вече БГНЕС информира, в неделя оградата, която заобикаля монумента и трябва да предпазва гражданите, беше паднала.

„Предстои стартиране на обществена поръчка за реставрация на бронзовите фигури и барелефи, както и за изготвяне на проект за трайното им преместване, съгласно решението на Столичния общински съвет. Реставрацията ще запази художествената стойност на скулптурите, за да могат да бъдат изложени като експонати на място, което ще бъде идентифицирано след обстоен преглед на всички възможности“, заявяват още от Областната администрация.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна