Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водещият мобилен оператор в Украйна беше подложен на масивна хакерска атака

Снимка: mediasat.info

Най-големият мобилен мрежов оператор в Украйна - "Киевстар" съобщи, че е бил жертва на мощна хакерска атака във вторник сутринта, която временно е прекъснала неговия клетъчен и интернет сигнал, предаде Ройтерс.

Компанията, която е собственост на регистрирания в Амстердам мобилен телекомуникационен оператор Veon, заяви, че работи за отстраняване на прекъсването и си сътрудничи с правоприлагащите органи.

Същевременно съоснователят на Monobank, голяма украинска платежна система, посочи в публикация в социалните медии, че компанията му в момента е подложена на разпределена атака за отказ на услуга (DDoS), но че всичко е "под контрол".

Кореспондентите на агенция Ройтерс в Киев също претърпяха прекъсване на клетъчния сигнал на "Киевстар" през целия днешен ден, като към 13.15 местно време все още нямат сигнал.

"Най-важното е, че личните данни на потребителите не са били компрометирани", посочи мобилният оператор "Киевстар" в изявлението си, обещавайки да компенсира клиентите за загуба на достъп до услуги.

На този етап от мобилния оператор не са посочили, кого смятат отговорен за хакерската атака.

Междувременно Службата за сигурност на Украйна (СБУ) заяви, че днешната кибератака срещу най-големия мобилен оператор в страната "Киевстар" може би е операция на руските специални служби.

"Една от версиите, които СБУ разследва в момента, е, че руските специални служби може да стоят зад тази хакерска атака", се казва в писмено изявление на агенцията, изпратено до Ройтерс. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна