Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономическият институт IW прогнозира:

Германската икономика ще се свие с 0,5% през 2024 г. заради бюджетната криза

Икономиката на Германия ще се свие с 0,5% през 2024 г. поради несигурността, причинена от настоящата бюджетна криза, прогнозира германският икономически институт IW, цитиран от Ройтерс.

Правителството се бори да постигне бюджетна сделка за 2024 г., след като решението на Конституционния съд от миналия месец обърка плановете за финансиране.

Спорът за федералния бюджет тревожи компаниите, като много от тях отлагат за момента инвестиционните си решения, посочи икономическият институт.

Според изчисленията на IW държавните разходи на обща стойност от над 20 милиарда евро ще бъдат съкратени поради решението на съда, което ще намали БВП с 0,5%. В най-лошия сценарий дори е възможен спад от един процентен пункт, посочват още от икономическия институт.

След спада на БВП с 0,5%, очакван тази година, през следващата година трябваше да се наблюдава възстановяване на германската икономика, но бюджетната криза обърка плановете, посочи IW. Институтът отбелязва, че през последните 70 години реалният брутен вътрешен продукт на Германия е спадал в две последователни години само през 2002 и през 2003 г.

Докато германската икономика се свива, други големи икономики се очаква да растат, като Италия бележи ръст от 0,5%, Франция - с 0,8%, САЩ - с 1,3%, а световната икономика като цяло - с 2,5%, се казва още в прогнозата на немския институт.

Институтът отбеляза, че дори и без бюджетната криза, германският икономически модел, базиран на износа, се намира под натиск.

Очаква се световната търговия да нарасне само с 1% през 2024 г. след свиване с 1,5% през 2023 г., като също така следващата година ще бъде предизвикателна за строителния сектор поради високите лихвени проценти, посочва ще IW, добавяйки, че единствено в сектора на услугите ще има лек подем.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна