Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Google, Meta, Qualcomm и други се обединяват, за да настояват за отворени цифрови екосистеми

Компанията-майка на Google - Alphabet, Meta Platforms, Qualcomm QCOM.O и седем други технологични компании се обединиха в сряда, за да настояват за отворени цифрови екосистеми в отговор на новите технологични правила на ЕС, съобщава Ройтерс.

Наричайки себе си Коалиция за отворени цифрови екосистеми (CODE), групата заяви, че иска да насърчи по-отворени платформи и системи за стимулиране на растежа и иновациите в Европа.

Групата посочи, че ще работи с академици, политици и компании за цифровата отвореност и как това може да бъде постигнато в Европа "чрез прилагането на Закона за цифровите пазари (DMA) и в бъдещите разработки на регулаторната рамка на ЕС".

Законът за цифровите пазари DMA изисква т.нар. "пазачи на информационния вход" (gatekeeper) – технологичните гиганти, които контролират достъпа до своите платформи – да позволяват на трети страни да взаимодействат със собствените услуги на gatekeeper и да позволяват на своите бизнес потребители да популяризират своите предложения и да сключват договори с клиентите си извън платформите на тези gatekeeper.

"Проведохме редица разговори през последните няколко месеца за това как да изглежда "добре", когато става дума за цифрови екосистеми в Европа, какво насърчава иновациите и какво ще повлияе положително на конкурентоспособността. Смятаме, че отвореността е решаващият елемент", основателят на Lynx - Стан Ларок.

Други членове на групата са китайският производител на смарт устройства Honor, китайската Lenovo, френската стартираща компания за добавена реалност Lynx, американският производител на телекомуникационно оборудване Motorola, британският производител на електроника Nothing, норвежката технологична компания Opera и немският доставчик на услуги за съобщения Wire.

Коалицията заяви, че има за цел да отвори цифрови екосистеми чрез междуиндустриално сътрудничество и, наред с други неща, да насърчи безпроблемна свързаност и оперативно съвместими системи. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени