Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Трудовата реализация на хора с интелектуални затруднения е възможна

Хората с интелектуални затруднения в България най-често са безработни или непълно заети, въпреки желанието и потенциала им да се трудят и да бъдат полезни на семействата си и на обществото. За да работят, повечето от тях имат нужда от комплексна професионална подкрепа за развитие на умения и самостоятелност в ежедневието, трудово обучение и практика в работна среда, подготовка за труд на конкретно работно място. Подкрепата е насочена към преодоляване на несъответствията между личните ресурси и изискванията на трудовата среда, като добър подход към тази цел е социалната услуга „Подкрепа за придобиване на трудови умения.“

В рамките на проект „Да работим заедно – развитие на трудови умения на хора с интелектуални затруднения“, специалистите от Фондация „Светът на Мария“ и Фондация „Институт за социални услуги в общността“ моделираха в практиката социалната услуга, като включиха 35 младежи с интелектуални затруднения в разнообразни трудови дейности – изработване на сувенири, приготвяне на храна, градинарство, почистване и поддържане на офис, работа с документи, работа в детска кухня. Предоставяна беше индивидуална подкрепа за самопознание и мотивация за труд, развитие на социални и трудови умения, адаптация към различна трудова среда и трудови екипи.

В края на проекта, на заключителна среща на 5 декември 2023 г., бяха представени и резултатите:

-  20 младежи участват в трудови дейности в Дневен център „Светове“ и в Учебен център за развитие на трудови умения на Фондация „Светът на Мария“;

-  10 младежи са ангажирани в трудови практики в реална работна среда;

-  5 младежи започнаха работа на пазара на труда.

Продуктите, разработени по проекта, провокираха широк интерес сред участниците – над 80 представители на отговорните държавни институции, граждански организации, доставици на социални услуги, Дирекции „Бюро по труда“, работодатели, хора с увреждания, застъпници и подкрепящи специалисти. Пакет информационни видеа, описание на социалната услуга на лесен за разбиране език, наръчник за психологическа подкрепа и други инструменти са достъпни за ползване от всички заинтересовани на сайтовете на партньорите. Целта е работа в партньорство, със споделени общи подходи на подкрепа, насочени към хората с интелектуални затруднения и приемащите ги работодатели. Успех!

Проект „Да работим заедно – развитие на трудови умения на хора с интелектуални затруднения“ е финансиран от Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на ЕИП.


Тази публикация е създадена с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Фондация „Институт за социални услуги в общността“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България. (www.activecitizensfund.bg)


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна