Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЖЕ: Професионалното саморегулиране на медиите не е цензура или автоцензура, а тяхно задължение

Снимка: Pixabay

Професионалното саморегулиране на медиите не е цензура или автоцензура, а тяхно задължение. С тази позиция излезе Комисията за журналистическа етика към Националния съвет за журналистическа етика.

Пълният текст гласи:

"Във връзка с появили се в последните дни твърдения и оценки, че саморегулирането на медиите представлява цензура или автоцензура, по повод  решение на Програмния съвет на Българското национално радио да препоръча на ръководството на програма „Хоризонт“ да не излъчва интервюто с руския посланик в България Н.Пр. Елеонора Митрофанова в предаването „Политически НЕкоректно“ заради неспазване на журналистическите стандарти, Комисията за журналистическа етика смята за уместно да напомни:

1.  Професионалното саморегулиране на медиите не е цензура, а тяхно задължение, което представлява неделима част от усилията за поддържане на журналистическата етика.

2.  Професионалното саморегулиране на медиите не е проява на автоцензура. Пред приемане е регламент на ЕС, в който се подчертава, че стабилното, приобщаващо и широко признато съвместно регулиране и саморегулиране на медиите са ефективна гаранция за качеството и професионализма на медийните услуги.

3.  Етичният кодекс на българските медии не съдържа пречка медиите да отразяват позициите на посланици, когато това е необходимо за пълно и безпристрастно информиране на аудиторията. В такъв случай, ако се вземе решение за интервю,  от съществено значение е критичната функция на журналистиката.

4.  Редакционният процес изисква рутинно прилагане на етични стандарти още от планирането на предаванията. Късната преценка за съответствието на редакционния процес и редакционното съдържание с етичните стандарти създава пространство за външна намеса и последващи предположения, че решенията се вземат не по силата на професионалното саморегулиране, а под политически натиск – което несъмнено представлява  цензура. Ето защо Комисията препоръчва системно прилагане на етичните стандарти с цел  независимост и безпристрастност на редакционния процес и качествена  журналистика".


По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна