Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австрийската OMV проучва въздействието от изземването на активите ѝ в руско газово находище

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австрийската петролна и газова компания OMV заяви, че проучва въздействието от изземването на нейните акции в газовото находище "Южно-русское" и си запазва правата, след като руският президент Владимир Путин издаде указ, че който нарежда нейния дял да бъде прехвърлен на нови руска компания.

"OMV в момента преразглежда президентския указ и може да предприеме по-нататъшни стъпки за защита на правата си", се казва в официално съобщение на австрийския енергиен гигант, цитирано от Ройтерс.

Отчасти държавната австрийска фирма заяви, че е научила, че руските компании в крайна сметка ще бъдат държани от застрахователната компания "СОГАЗ" и "Газпром".

"Постъпленията от прехвърлянето на дела на OMV към "СОГАЗ" ще бъдат изплатени в специална сметка“, се казва още в съобщението.

Руската компания "СОГАЗ" осигурява застраховането на "Газпром", посочва Ройтерс.

OMV също така заяви, че през 2022 г. е коригирала стойността на своя дяла от 24,99% в газовото находище в Западен Сибир и не очаква по-нататъшни отрицателни ефекти върху финансовите си резултати.

Оперативните резултати, паричните потоци и производството на руския бизнес на австрийската компания вече не са включени в отчета на групата, според метода на консолидация, стартиран на 1 март 2022 г., посочи още OMV.

Тази корекция на стойността също така включва вземания от ролята ѝ на капиталов инвеститор, заедно с други западни компании, в ръководения от "Газпром" тръбопровод "Северен поток 2", който беше завършен, но така и не започна да функционира.

OMV понесе удари върху основната си печалба поради загуби от хеджиране, понесени от нестабилни доставки на газ от Русия, отбелязва Ройтерс.

На фона на несигурността по отношение на бъдещите доставки от "Газпром", OMV започна снабдяването с втечнен природен газ (LNG), за да се диверсифицира от руското синьо гориво, и засили инвестициите във възобновяема енергия.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна