Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нургюл Салимова остана на половин точка от медал от СП на рапид

Нургюл Салимова
Снимка: FIDE

Българската шахматистка Нургюл Салимова завърши четвърта на световното първенство на рапид (ускорен шах) в убекистанския град Самарканд. Финалистката от Световната купа и европейска шампионка с националния отбор е с актив от 8 точки след 11 кръга. 

Салимова остана след събралите по 8,5 точки Анастасия Боднарук (Русия), Хъмпи Конеру (Индия) и Тннцзе Лей (Китай). Шампионката ще бъде излъчена с допълнителен плейофен мач между Боднарук и Конеру, а за Тинцзе ще остане бронзът.

В последния крът Нургюл направи реми с черните фигури срещу китайката Мо Зай и така двете завършиха с по 8 точки, колкото има и водачката в световната ранглиста в класическия шахмат Вендзън Цю от Китай. Талантливата българка зае четвъртото място заради по-добри допълнителни показатели.

Световната шампионка на рапид от 2012 година Антоанета Стефанова е 29-а с 6,5 точки. Гергана Пейчева и Надя Тончева завършиха с актив от по 6 точки.

При мъжете остана още един кръг, като след 12-ия Иван Чепаринов е на 24-ата позиция със 7,5 точки. Води норвежецът Магнус Карлсен с 9,5 точки.

В Самарканд утре започва световното на блиц, също с българско участие.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна