Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грешка на Google "обезцени" злотата с 20%

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Google предостави информация, която неправилно подцени полската валута злота с повече от 20%, предаде АФП.

Валутният конвертор на Google показваше курс до 5,20 злоти за евро и 4,70 злоти за долар, което представляваше спад в стойността с повече от една пета спрямо курса от предишния търговски ден на 29 декември.

Информацията предизвика буря от спекулации в X, и въпреки че поляците не се втурнаха да купуват долари, официалните лица призоваха към спокойствие.

"Спокойно. Този курс на злотата, който предизвиква паника, е фалшив (грешка в източника на данни)", заяви министърът на финансите на Полша Анджей Домански в X.

Централната банка на Полша заяви, че обменният курс, публикуван от Google, е "фиктивен", като добави, че валутните курсове и графиките в платформата "не винаги са точни".

Министерството на финансите заяви, че официално е поискало от Google Полша да обясни как е бил публикуван некоректният обменен курс.

В изявление, цитирано от полската телевизия TVN24, Google заяви, че нейният валутен конвертор разчита на данни от "външни източници".

"Ако бъдат докладвани неточности, ние се свързваме с доставчиците на данни, за да коригираме грешките възможно най-бързо", добави компанията.
По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна