Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Принтери или компютри са машините за гласуване?

Снимка: БТА
Чуй новината! Чуй новината:

Дискусията по въпроса принтери или компютри са машините за гласуване у нас се разгоря с пълна сила миналата година, когато имаше и парламентарни и местни избори, но коментари имаше и в месеците преди очакваните евроизбори на 9, които се оказаха вот 2 в 1 (виж тук, тук и тук).

В публикации, разпространени в социалните мрежи, се изтъква, че машините за гласуване не са просто принтери, а са компютри. Посочва се, че устройствата имат оперативна памет и операционна система. Твърденията станаха популярни, след като бившият премиер Николай Денков няколко пъти подчертаваше, че машините за гласуване работят само като принтери.

Твърдение: Машините за гласуване не са просто принтери, а са компютри


Машините за гласуване са специализирани, силно защитени компютри със специален софтуер за електронно гласуване, обясни за БНР Красимир Гаджоков, експерт по киберсигурност, базиран в Торонто, Канада. Те са направени за бързо и точно електронно отчитане на гласовете, подадени с машината. Електронното отчитане обаче беше премахнато на последните избори и машините бяха използвани само частично - за подаване на глас и разпечатване на бюлетина, която отразява вота, допълва Гаджоков.

Машината е компютърно устройство, което има изчислителна мощ и може да извършва логически операции. Щом можеш да заредиш софтуер в едно устройство и то да изпълнява алгоритмични и логически операции, то е компютърно, категоричен бе пред БНР и компютърният инженер Даниел Рашев.

Разликата е, че обикновеният принтер е само печатно устройство, което печата каквото му се подаде. След като машината може да издаде протокол в края на изборния ден за дадената секция, то тя компютърно устройство.

Но с промените в законодателството, с които бюлетините от машините се броят ръчно, това компютърно устройство е превърнато на практика в принтер, допълни той.


Машините представляват специализирано компютърно устройство с чувствителен на докосване екран и принтер, поясниха и от Министерството на електронното управление за "Хоризонт". Съгласно настоящия Изборен кодекс е необходимо машините да показват различна информация на екрана, да обработват избора на гласуващия, както и да отпечатват бюлетини.

Словосъчетанието "само принтер", което се използва за характеризиране на машините, произхожда от факта, че, въпреки че самото устройство представлява комплексна система и има възможност и да изчислява подадените гласове, съгласно последните промени в Изборния кодекс тази функционалност не се използва. Вместо това отпечатаните от вградения в устройството принтер бюлетини се броят от Секционните избирателни комисии, подчертаха от Министерството на електронното управление.

Според Гаджоков машините са били наречени "принтери", точно за да бъде показано, че електронното отчитане на машинните гласове е заменено с ръчно. Но дори и при такова орязано, частично машинно гласуване, машините не са само принтери. Резултатът от гласуването чрез тях продължава да се запомня в машината, да се извлича от нея на флаш памет, уточни Гаджоков.

Заключение 

Машините за гласуване са специализирани, силно защитени компютри със софтуер за електронно гласуване. Те биха могли да изчисляват подадените гласове, но съгласно Изборния кодекс тази тяхна функционалност не се използва. Вместо това отпечатаните от тях бюлетини се броят от Секционните избирателни комисии. Дори и с тази ограничена функционалност обаче машините за гласуване нe са само принтери. Твърдението, че машините за гласуване не са просто принтери, а са компютри, е ВЯРНО.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна