Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нарастване на продажбите на дребно в България през ноември 2023 г. при спад в рамките на ЕС

Евростат

Продажбите на дребно в еврозоната и в целия ЕС се свиха през ноември 2023 г., заличавайки до голяма степен растежа месец по-рано, показват данни на Евростат.

Според официалната европейска статистика обаче продажбите на дребно в България отбелязаха добро повишение за трети пореден месец.

През ноември 2023 г. продажбите на дребно в еврозоната се понижиха през ноември с 0,3% спрямо октомври, когато нараснаха с 0,4%, а в целия Европейския съюз отбелязаха спад с 0,2% след растеж с 0,5 на сто месец по-рано.

Слабите продажби на дребно през ноември се дължат до голяма степен на намалените потребителски покупки на нехранителни стоки (спад с 0,4% в еврозоната и с 0,3% в целия ЕС), докато продажбите на хранителни стоки се свиха с 0,1%. Продажбите на автомобилни горива пък нараснаха в ЕС с 0,4% и в еврозоната с 1,4 на сто.

Спрямо ноември 2022 г. продажбите на дребно в еврозоната се понижиха с 1,1%, а в ЕС - с 1,0% след спад съответно с 0,8% и с 0,6% месец по-рано.

Продажбите на дребно в България обаче нараснаха през ноември 2023 г. с 0,4% след скок с 1,4% през октомври, повишавайки се за трети пореден месец.

Спрямо година по-рано продажбите на дребно в нашата страна се повишиха през ноември с 3,2% след нарастване с 3,1% месец по-рано.

По-добър растеж на търговията на дребно на годишна база беше отчетен в шест други членки на Съюза.



По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени