Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световната банка прогнозира забавяне на глобалния растеж за трета поредна година

2
Снимка: worldbank.org

Световната банка прогнозира, че глобалният растеж през 2024 г. ще се забави за трета поредна година, като същевременно предупреди, че първата половина на настоящото десетилетие може да се окаже най-лошото от 30 години насам заради коронавирусната пандемия, последвана от войната в Украйна и след това от скоковете на инфлацията и на лихвите. 

Световният БВП вероятно ще нарасне с 2,4% тази година, прогнозира Световната банка в последния си доклад "Глобални икономически перспективи", като това представлява забавяне след растеж с 2,6% през 2023 г., с 3% през 2022 г. и с 6,2% през 2021 г., когато глобалната икономика се възстановяваше след края на пандемията.

Това би направило растежа през периода 2020-2024 г. по-слаб, отколкото през годините около световната финансова криза 2008-2009 г., азиатската финансова криза от края на 90-те години на миналия век и икономическите спадове в началото на новото хилядолетие, посочи заместник-главният икономист на Световната банка Айхан Косе.

Като се изключи солидния икономически спад в разгара на пандемията от Covid-19 през 2020 г., растежът през тази година се очаква да бъде най-слабият от световната финансова криза от 2009 г. насам, отбеляза още СБ.

Международната институция прогнозира известно подобрение на глобалния икономически растеж през 2025 г. до 2,7%, но при прогноза от миналия юни за още по-добра експанзия догодина от 3 на сто.

Целта на Световната банка за прекратяване на извънредната бедност до 2030 г. сега изглежда до голяма степен непостижима, като икономическата активност е възпрепятствана от геополитически конфликти.

"Без основна корекция на курса, настоящото десетилетие ще бъде отчетено като десетилетие на пропиляната възможност“, отбеляза главният икономист на Групата на Световната банка Индермит Джил. "Растежът в краткосрочен план ще остане слаб, оставяйки много развиващи се страни – особено най-бедните – заклещени в капан, с парализиращи дългови нива и слаб достъп до храна за почти един на всеки трима души", добави той.

Икономиката на САЩ е нараснала с 2,5% през 2023 г., което е с 1,4 процентни пункта повече от прогнозата през юни 2023 г., посочи СБ и прогнозира, че растежът тази година ще се забави до 1,6%, тъй като рестриктивната парична политика ограничава активността на фона на намалените спестявания. Банката обаче добави, че това бил двукратно по-добър растеж, отколкото прогнозирания през миналия юни.

СБ обрисува значително по-мрачна картина за еврозоната, като растежът през тази година се очаква да достигне 0,7%, след като високите цени на енергията забавиха икономическата експанзия до едва 0,4% през 2023 г. През миналия юни банката залагаше на растеж от 1% през тази година, но по-строгите кредитни условия доведоха до намаление с 0,6 процентни пункта на тази предварителна оценка.

Световната банка прогнозира, че БВП на България ще се повиши през 2024 г. с 2,4% при прогноза от миналия юни за експанзия с 2,8%, като за 2025 г. очаква икономически растеж от 3,3% при юнска проноза за растеж догодина с 3 на сто.


Китай също оказва влияние върху глобалните перспективи, тъй като се растежът на втората по сила световна икономика да се забави до 4,5% през 2024 г., което би представлявало най-слабата експанзия от над три десетилетия, изключвайки засегнатите от Covid пандемията 2020 и 2021 години. Спрямо юни, прогнозата беше намалена с 0,1%, отразявайки по-слабите потребителски разходи на фона на продължаващите сътресения в сектора на имотите. За 2025г. СБ очаква допълнително забавяне на китайския растеж до 4,3 на сто.

В същото време се предвижда  нововъзникващите пазари и развиващите се икономики да нараснат с 3,9% тази година, което е спад от 4,0% през 2023 г. и с цял 1% под средното ниво на растеж през предишното десетилетие.

Този темп обаче не е достатъчен, за да измъкне от бедността нарастващото население, като Световната банка каза, че до края на 2024 г. хората в около една от всеки четири развиващи се страни и 40% от страните с ниски доходи ще бъдат по-бедни, отколкото през 2019 г. - годината, педи пандемията.

Според СБ един от начините за стимулиране на растежа, особено в нововъзникващите и развиващите се пазари, ще бъде да се ускорят годишните инвестиции от 2,4 трлн. долара, необходими за преминаване към чиста енергия и адаптиране към изменението на климата.

Международната организация обаче предупреди, че новите по-слаби прогнозите са много несигурни, тъй като в момента светът е изправен пред две войни, свиваща се икономика в Китай и глобално затопляне. Говорейки за цените на енергията, Световната банка отбеляза, че ако има ескалация в двата големи военни конфликта, те може да скочат, което допълнително ще засегне "глобалната икономическо активност и инфлацията".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна