Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През третото тримесечие на 2023 г. :

Слабо повишаване на жилищните цени в ЕС при по-солидно нарастване в България

Евростат
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Цените на жилищата в Европейския съюз се повишиха слабо за второто поредно тримесечие през периода юли - септември 2023 г., задълбочавайки възстановяването от спада преди това, докато жилищните цени в България нарастват за поредно тримесечие, показват данни на официалната европейска статистика Евростат.

Пазарът на жилища в Европа премина невередим през коронавирусната пандемия от 2020 г., но цените на жилищните имоти започнаха да падат, след като лихвените проценти започнаха да се повишават рязко от края на 2022 г.

Пазарът започна да се възстановява през второто тримесечие на миналата година.

Спрямо година по-рано обаче европейските жилищни цени се понижиха за второто поредно тримесечие, докато в България те отбелязаха едно от най-солидните повишение в рамките на ЕС.

Индексът на жилищните цени в еврозоната се повиши през третото тримесечие на миналата година с -0,3% спрямо второто, когато нарасна с 0,2%, докато в целия ЕС се повиши с 0,8% след растеж с 0,4% през периода април - юни.

В същото време жилищният ценови индекс на България нарасна през третото тримесечие на 2023 г. с 2,7% спрямо второто тримесечие на 2023 г., когато се повиши с цели 4,3 на сто.

Евростат отчете най-солиден ръст на жилищните цени спрямо предходното тримесечие в Полша (с 4,5%), следвана от Румъния (с 3,4%), Дания (с 3,1%) и България (повишение с 2,7%). Най-голям спад на цените на жилищата беше отбелязан в Люксембург (понижение с 6,3%), Финландия (с 2,7%) и Германия (с 1,4%).

Спрямо година по-рано обаче индексът на жилищните цени се понижи през третото тримесечие на 2023 г. с 2,1% в еврозоната и с 1,0% в рамките на целия ЕС след спад съответно с 1,5% и с 0,9% през второто тримесечие на миналата година.

В България жилищните цени нараснаха през периода юли - септември на 2023 г. с 9,2% спрямо третото тримесечие на 2022 г. след ръст с 10,7% през второто тримесечие.

По-солидно повишение на цените беше отчетено единствено с Хърватия (с 10,9%) и в Полша (с 9,3%), докато най-голям спад на цените спрямо година по-рано имаше в Люксембург (понижение с цели 13,6%), Германия (с 10,2%) и Финландия (със 7%).


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна