Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият френски външен министър ще посети Украйна в знак на солидарност

Стефан Сежурн, нов френски външен министър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новоназначеният външен министър на Франция Стефан Сежурне е на път за Украйна, което е първото му официално посещение, като Париж иска да увери Киев в подкрепата си, докато войната с Русия наближава своята втора годишнина, посочиха в петък дипломатически източници, цитирани от Ройтерс и френския телевизионен канал BFM.

Пътуването идва в момент, когато политическите борби в Съединените щати и Европейския съюз задържаха отпускането на два големи пакета помощ за Украйна.

"Положителен сигнал е, че Стефан Сежурне направи Киев свой приоритет толкова скоро при заемането на позицията си", посочи пред Ройтерс един от цитираните дипломати.

Втори френски дипломатически източник каза, че се смята за важно да се запази това пътуване, първоначално планирано при предишния министър, за да се подчертае ангажиментът на Париж във време, когато нещата са по-трудни за Украйна.

Сежурне трябва да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски и председателя на парламента Руслан Стефанчук, казаха двама дипломати.

38-годишният Сежурн, европейски депутат, е новак на международната дипломатическа сцена и изненадващо бе назначен в четвъртък на мястото на Катрин Колона, отбелязва Ройтерс.

За разлика от своя предшественик, който нямаше реална политическа тежест, Сежурне е близък до президента Еманюел Макрон. Той е едно от "момчетата на Макрон", които му помогнаха да спечели президентския пост през 2017 г. и ръководеше групата Renew Europe в Европейския парламент и партията на Макрон във Франция.

Той каза, че ще работи за "независима Франция в могъща Европа" и планира да пътува до Берлин и Варшава през следващите дни, за да укрепи връзките между трите страни.

Франция работи за завършване на двустранно споразумение за гарантиране на сигурността с Украйна в началото на тази година, за да подпомогне укрепването на своите финанси и защита срещу Русия с оглед на възпирането на Москва от бъдеща агресия.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна