Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономиката на Германия се сви през 2023 г. с 0,3%

Германската икономика се сви през 2023 г. с оглед на постоянния инфлационен натиск, високите цени на енергията и слабото външно търсене, показват данни на Федералната статистическа служба Destatis.

Брутният вътрешен продукт (БВП) се е свил с 0,3% през миналата година след растеж от 1,8% през 2022 г.

"Цялостното икономическо развитие в Германия се забави през 2023 г. в среда, която продължава да бъде белязана от множество кризи", коментира Рут Бранд, президент на статистическата служба, предаде Ройтерс.

Спадът на БВП за цялата година с 0,3% е в съответствие с осреднените прогнози на анализатори.

Графика на годишния БВП на Германия  (спрямо година по-рано)


"Въпреки неотдавнашния спад на цените, те останаха високи на всички етапи от икономическия процес и възпрепятстваха икономическия растеж. Неблагоприятните условия за финансиране, дължащи се на нарастващите лихвени проценти, като и по-слабото вътрешно и външно търсене, също взеха своето", каза още Бранд.

Той отбеляза, че германската икономика не продължи възстановяването си от резкия икономически спад, преживян през пандемичната 2020 г., но през 2023 г. БВП е бил с 0,7% по-висок, отколкото през 2019 г. - точно преди началото на коронавирусната пандемия.

Производството в индустриалния сектор се срина през миналата година с цели 2%, водено от по-ниското производство в енергийния сектор. Промишленото производство пък се сви с 0,4% поради резкия спад в автомобилната индустрия. В същото време строителната икономическа активност се повиши с 0,2% въпреки продължаващите високи разходи за строителство, недостига на квалифицирани работници и все по-трудните условия на финансиране.

Растежът в сектора на услугите се охлади, като всички основни подсектори отчетоха забавяне, включително в "информации и комуникация", бизнес и обществени услуги.

От страна на търсенето се наблюдава намаление на потреблението на домакинствата с 0,8%, на бизнес инвестициите - с 0,3% и на държавните разходи - с 1,7 на сто.

Междувременно нетната външна търговия допринесе положително, тъй като вносът спадна повече (с 1,8%) от износа (понижение с 3%).

През последното тримесечие на 2023 г. германската икономика се сви с 0,3% спрямо предходното тримесечие. В същото време обаче официалната статистика ревизира нагоре оценката си за БВП на Германия през третото тримесечие до стагнация (0,0%) спрямо предишните три месеца.

По този начин водещата европейска икономика успя да избегне т.нар. "техническа рецесия", която обикновено се определя като две последователни тримесечия на свиване на БВП.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени