Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Олимпийски шампиони ще карат на СК по сноуборд в Пампорово

Естер Ледецка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трикратната олимпийска шампионка Естер Ледецка ще участва в стартовете от Световната купа по сноуборд в Пампорово на 20 и 21 януари.

Чехкинята спечели титлите в паралелния гигантски слалом от зимните игри в Пьончан 2018 и Пекин 2022. В Република Корея тя триумфира и в супергигантския слалом в алпийските ски. Ледецка е 4-кратна носителка на голямата Световна купа по сноуборд и 3-кратна на малката в паралелния гигантски слалом. В стартовете от Световната купа чехкинята има 21 победи и общо 35 подиума. За нея състезанията в Пампорово ще бъдат първи в сноуборда за новия сезон. Досега тя стартираше само в Световната купа по ски. През 2018-та година Ледецка спечели паралелния гигантски слалом за СК в Банско, а малко след това триумфира с титлите на ски и сноуборд на олимпиадата в Република Корея.

Другата голяма звезда при дамите в Пампорово ще бъде Рамона Терезия Хофмайстер (Германия), която е лидер в генералното класиране за Световна купа в момента и 3-кратна носителка на големия Кристален глобус.

При мъжете в Пампорово с най-голям интерес се очаква участието на Радослав Янков, който е първият българин спечелил голямата Световна купа на ФИС през 2016 година. Той взе през 2017-а и малкият глобус в паралелния гигантски слалом. В момента Янков е осми в класирането за Световната купа в паралелния слалом.

Актуалният олимпийски шампион при мъжете от Пекин 2022 Бенямин Карл (Австрия) също ще стартира в Пампорово. Той води в момента в генералното подреждане за Световната купа. Лидерът за малката купа в паралелния слалом Даниела Багоца (Италия) също е потвърдил участие. В родопския курорт ще кара и последният носител на голямата Световна купа Роналд Фишналер (Италия).

Заявки за участие са изпратили сноубордисти от 16 държави. Пампорово приема за първи път стартове от най-високия ранг на ФИС. Организатори са БФСки и Пампорово АД. Двете състезания са в дисциплината паралелен слалом и ще се проведат на писта "Стената", като се очаква за тях да дойдат гости от цял свят.

В момента се извършват дейности по подготовката на финалната зона. Пистата се подготвя под ръководството на директора на стартовете за Световната купа в Пампорово Виктор Гичев. 


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна