Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Григор Димитров ще играе за десети път в Ротердам

Григор Димитров при участието си в зала "Ахой" миналата година.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-успешният български тенисист в историята Григор Димитров е потвърдил участието си в АТР 500 турнира в Ротердам, чиято основна схема започва на 12 февруари, съобщиха организаторите за БНР.

За Димитров това ще бъде десето участие в зала „Ахой“, където миналата година стигна до полуфинал, в който отстъпи на бъдещия шампион Даниил Медведев, а преди това отстрани последователно Аслан Карацев, Хуберт Хуркач и Алекс де Минор. Григор игра финал в Нидерландия през 2018 година (загуба от Роджър Федерер) и има още един полуфинал през 2013-а, когато беше спрян от Хуан Мартин дел Потро.

Първият успех в АТР Тура на българина беше точно в Ротердам. На 9 февруари 2009 година участващият с "уайлд кард" тийнейджър Димитров, тогава извън първите 450 в класацията, победи 23-ия в света чех Томаш Бердих с 4:6, 6:3, 6:4. Във втория кръг Гришо оказа сериозна съпротива на тогавашния водач в ранглистата Рафаел Надал, взе му сет, но в крайна сметка отстъпи след 5:7, 6:3, 2:6, но накара специалистите да заговорят за него и да му предрекат блестящо бъдеще при мъжете.

Димитров и Федерер при награждаването през 2018 г.

Тази година 51-ото издание на турнира в зала „Ахой“ ще бъде изключително силно. Шестима тенисисти, които в момента са в топ 10 са подали заявки. Това са защитаващият титлата си Даниил Медведев, бившите шампиони Яник Синер и Андрей Рубльов, Холгер Руне, Хуберт Хуркач и Алекс де Минор. Още двама, които са вдигали сребърната чиния в Ротердам, са в схемата. Това са Феликс Оже-Алиасим и двукратният победител Гаел Монфис, който получи „уайлд кард“ от турнирния директор Рихард Крайчек.

Организаторите намекнаха, че към звездния състав през февруари може да се присъедини още едно голямо име, за което се пази покана.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени