Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живот, отдаден на музиката и децата… Маестра Венеция Караманова в "Гласовете на радиото"

Живот, отдаден на музиката. Живот, отдаден на децата!

Като малка майка й не я пуска да пее в Детския радиохор на БНР, свирела на пияно, но животът така я завърта, че учи дирижиране в Музикалната академия и бива поканена от академик Христо Недялков да работи с него. И така, 45 сезона... Маестра Венеция Караманова.

Записите на Детския радиохор са многобройни – стотици детски песни, много написани специално за тях, както и редица радио и тв записи, реализирани по време на турнетата им по света – а те са на четири континента, в най-престижните концертни зали на Ню Йорк, Вашингтон, Лондон, Париж, Берлин, Москва, Виена, Прага, Будапеща, Брюксел, Копенхаген, Стокхолм, Хелзинки, Мексико сити, Хонолулу, Кайро, Пекин…

Само в Япония хорът е имал 18 турнета, пял е над 500 пъти в 150 града в Страната на изгряващото слънце.

Преди няколко месеца Българското национално радио продуцира първия си клип, съвместно дело на Детския радиохор, Симфоничния оркестър и Оркестъра за народна музика на БНР.

А изборът на песента не е случаен – поводът е 50-годишнината от първия звукозапис на "Притури се планината", емблематичната песен на Стефка Съботинова.

За музиката като муза, за децата като мисия – гости във видео подкаста на БНР "Гласовете на радиото" са – диригентът на Детския радиохор маестра Венеция Караманова и солистът, вдъхнал нов живот на "Притури се планината", 14-годишният Борис Стойнов.



По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна