Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската общност в Лондон се прости със Соня Рув-Увалиева

В Лондон днес се проведе траурната церемония по повод смъртта на дългогодишния и всеотдаен приятел на България Соня Рув-Увалиева. Тя почина преди месец на 87-годишна възраст. 

Соня Маделин Рув-Увалиева е съпруга на Петър Увалиев, познат в чужбина още като Пиер Рув - един от най-ярките български емигранти интелектуалци в Лондон през втората половина на ХХ век. Като университетски преподавател в Кингс колидж, тя работи по съвместни академични проекти с български езиковеди, води езикови курсове в СУ "Св. Климент Охридски" и в Русенския университет "Ангел Кънчев". Домът им в Лондон винаги беше отворен за българите – като "неофициалното българско посолство в английската столица".

След смъртта на Увалиев през 1998 г., заедно с дъщеря им Мила, Соня Рув създава семейната фондация "Увалиеви за България", която осъществява дейност в подкрепа на българската култура и образование, и прави дарения. През 2008 г. публикува биографичната книга "Петър Увалиев или Пиер Рув. Един живот". 

Соня Рув е почетен доктор на Русенския и на Шуменския университет. За приноса си в българо-британските културни отношения през 2011 г. е удостоена с Почетния знак "Златна лаврова клонка" на Министерството на външните работи. През 2020 г. получава българско гражданство. Днес нейните тленни останки бяха погребани в Лондон.


Преди повече от година, на 19 септември 2022 г., Соня Рув-Увалиева даде специално интервю за сайта на БНР, който е част от Дирекция "Дигитални програми", в което ни разказа за традициите във Великобритания след кончината на кралица Еризабет Втора и порадките в кралския двор за възкачването на трона на новия крал Чарлз Трети. Вижте го:



По публикацията работи: Eкип на БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени