Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изпълкомът на БФС потвърди: Извънреден конгрес на 15 март

Снимка: БГНЕС

Изпълнителният комитет на Българския футболен съюз (БФС) на днешното си заседание препотвърди дневния ред, датата и мястото на Общото събрание на сдружението, както и поканата за обявяване в Търговския регистър. Конгресът ще се проведе на 15 март 2024 година.

На 5 февруари ще се проведе ново заседание на Изпълкома, на което ще се приеме регламент за провеждането на конгреса, указания за определяне на делегатите, документи за издигане на кандидатури и състав на комисиите за подготовка на конгреса.

Членовете на Изпълкома също така приеха предложението на Професионалната футболна лига за разпределение на ежегодните солидарни плащания от УЕФА. За сезон 2022/23 България е генерирала общо 2 523 000 евро, които ще бъдат разпределени поравно както следва: 60 процента за представителите на Първа професионална лига (по 100 920 евро на клуб), 30 процента за представителите на Втора професионална лига (по 50 460 евро на клуб), и 10 процента за 60-те представителя на Трета лига (по 4 205 евро на клуб). 

Общият сбор на солидарните плащания от УЕФА, разпределяни между клубовете, регистрира огромен ръст, като за сравнение общата сума, генерирана за сезон 2010/11, е 296 хиляди евро. Изпълнителният комитет прие и разпределението на солидарните плащания в женския футбол, според което всеки клуб в държавното първенство ще получи по 10 294 евро.

По публикацията работи: Любомир Тодоров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна