Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боксьорите ни си сверяват часовниците на Купа "Странджа"

| обновено на 30.01.24 в 12:01
Снимка: БТА

Над 300 боксьори от близо 30 държави, сред които олимпийски, световни и европейски медалисти и шампиони ще вземат участие в 75-ото издание на международния боксов турнир "Странджа", който ще се проведе между 4 и 11 февруари в зала "София", се разбра на пресконференцията преди състезанието.

За България при мъжете в различните категории ще се състезават Ясен Радев, Росен Росенов, Благовест Неделчев, Рами Киуан, Уилиям Чолов, Николай Дишков, Йордан Морехон и Кирил Борисов. При жените са Златислава Чуканова, Венелина Поптолева, Станимира Петрова, Светлана Каменова, Аслъхан Мехмедова и Джоана Нуамеруе.

"Имаме табиет да не говорим предварително за очаквания, нека си свършим работата по най-добрия начин и след това да се радваме. Подготовката беше повече от добре, прекрасна форма, здрави са най-вече, минаха грипните неща преди "Странджа", което е добре. Спарингите в последната седмица с Монголия, Алжир и Франция са невероятно полезни. Най-важното е, че има хубаво настроение и според мен са в топ форма, така че силата да бъде с нас. Този турнир ще бъде едно мини световно първенство", каза треньорът на жените Роман Цветков.

Наставникът на мъжете Жоел Арате призна, че на "Странджа" няма да се търсят максимални резултати, а сверяване на часовниците преди предстоящите олимпийски квалификации. "Момчетата са добре, наблегнахме най-вече на физическата подготовка, "Странджа" ще е проверка, не търсим височки резултати на този турнир, искаме да видим върху какво трябва да работим то квалификациите за Олимпиадата, защото там ще търсим максимални резултати. Ще дойдат много добри боксьори", сподели неговият помощник Александър Александров.

До момента мъжете имат една квота за Игрите в Париж това лято, като амбицията на треньорите е те да станат три или четири.

"Чувствам се добре, готова отново да покажа и да дам максимума от себе си, щастлива съм, че има доста момичета с квоти, което е добре, за да премерим сили сега и да направим тактиката за олимпийските игри. Предстои тежка година, имаме Олимпиада, световно и европейско. Даваме максимума, пък каквото стане", каза най-опитната ни състезателка Станимира Петрова.

Тя и Светлана Каменова вече имат квоти за Париж, а Цветков изрази надежди жените да вземат още една или две квоти. 

Защо отсъстват Петър Белберов, Хавиер Ибанес и Даниел Асенов, както и какви са очакванията за предстоящите две квалификации за олимпийските игри, чуйте от треньорите Жоел Арате и Александър Александров в звуковия файл.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна