Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бразилският президент уволни зам.-шефа на разузнаването заради подозрения в шпионаж

Луиз Игнасио Лула да Силва
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва уволни заместник-ръководителя на националното разузнаване заради разследване за шпионаж, чийто обект е и един от синовете на бившия държавен глава Жаир Болсонаро, предаде АФП.

Федералната полиция разследва заместник-директора на Бразилската агенция за разузнаване (Agencia Brasileira de Inteligencia, ABIN) Алесандро Морети, заподозрян в участие в нелегална мрежа, използвала израелския шпионски софтуер "Фърст Майл" (FirstMile), за да подслушва неправомерно стотици висши политици и обществени фигури по време на управлението на Болсонаро от 2019 до 2022 г.

В понеделник полицията извърши обиски в няколко щата в Бразилия. Тя претърси и дома и офиса на Карлос Болсонаро - един от четиримата синове на бившия крайнодесен президент, общински съветник в градската управа на Рио де Жанейро, посочва БТА.

Полицията е посетила и жилище, в което са се намирали Жаир Болсонаро и останалите му трима синове в курортния град Ангра дос Рейс, на около 150 км от Рио.

Бившият президент твърди, че е подложен "на преследване" от сегашното правителство.

"Това са глупости", отговори вчера Лула да Силва в интервю за радио Се Бе Ене (CBN). На въпрос дали има доверие в настоящия екип на разузнавателната служба, Лула отговори: "Никога не сме сигурни", но отбеляза, че "има голямо доверие" на настоящия директор на службата Луиз Фернандо Кореа.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна