Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без минало не можем… Президентът Петър Стоянов във видео подкаста "Президентът говори"

"Предразсъдъците на миналото не бива да ни сковават, когато работим за днешния ден и бъдещето, но без минало не можем. Особено ние българите с нашата сложна история".

Това споделя Петър Стоянов (държавен глава 22 януари 1997 - 22 януари 2002 г.) в петия епизод на "Президентът говори" – видео подкаст инициатива на политолога Дария-Лора Дачева и журналиста Симеон Иванов.

По време на неговото управление в България се случват ключови събития: подаването на молба за членство на България в НАТО, започването на активните преговори за присъединяване към ЕС, историческото посещение на Бил Клинтън и др.

Няколко десетилетия по-късно си задаваме въпроса дали миналите времена са били заредени с повече политически и обществен заряд или времената са били с други нрави?

"Станах президент в едно много тежко и преломно време. Комунизмът беше паднал, България се беше измъкнала от прегръдките на бившия Съветски съюз и на комунистическата идеология. Ние трябваше да разберем по кой път да тръгнем. Имахме абсолютно разрушена икономика. Аз трябваше да олицетворявам вярата на българите, че нещата трябва да се променят и да олицетворявам пред западните финансови институции, че България може да се промени", споделя той.

По какъв начин е действала фабриката на лъжите в миналото и как действа днес? Петър Стоянов отговаря на този и други въпроси във видео подкаста "Президентът говори".



По публикацията работи: Eкип на БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна