Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британските университети ще преразгледат условията за прием

Изглед към сградите на Оксфордския университет.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Процесите на прием в британските университети ще бъдат преразгледани след многото повдигнати въпроси относно набирането на чуждестранни студенти, съобщи Би Би Си. 

Организацията „Университетите в Обединеното кралство”, която представлява 142 университети в страната,  заяви, че студентите, техните семейства и правителството трябва да са убедени, че системата е „справедлива, прозрачна и стабилна“. Това последва обвиненията, че университетите са понижили стандартите, за да наемат чуждестранни студенти, които плащат по-високи такси за обучение. От организацията казаха, че процесът на набиране на студенти е бил представен погрешно, но отбелязаха, че там, където има практики, които са под стандартите, очаквани от британските университети и техните представители, ще бъдат предприети действия. 

Наскоро „Файненшъл таймс“ писа, че университетът в Йорк е намалил изискванията си за влизане на чуждестранни студенти. В последваща публикация „Сънди таймс“ написа, че чуждестранните студенти използват „тайни маршрути“, за да си „купят път“ към университетите на  Russell Group. 

По принцип университетите могат да получават повече пари от чуждестранни студенти, тъй като техните такси за обучение не са ограничени като тези на местните студенти. Най-многото, което един британски студент ще плати за една година бакалавърско обучение е 9 250 паунда, като точната сума зависи от това къде живее в Обединеното кралство. Университетите казват, че таксите не са в крак с темпа на инфлация. Международните студенти, междувременно, могат да плащат по 38 000 паунда на година за бакалавърски курсове и 30 000 паунда на година за следдипломни курсове.

По публикацията работи: Савина Спасова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна