Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фермерите в Кипър обявиха протести

Снимка: ЕПА/БГНЕС

И кипърските фермери ще протестират в знак на солидарност с колегите си от европейския земеделски сектор. Днес селскостопанската си техника ще изкарат на пътя производители от област Пафос, а в четвъртък /8 февруари/ всички земеделски организации от цялата страна ще участват в национална демонстрация с трактори пред Дома на Европа в Никозия.

Организациите на селскостопанските производители в Кипър „обединяват силите и гласа си с цялото земеделско движение в Европа „срещу погрешните решения на ЕС в Общата селскостопанска политика, заради които аграрният сектор не само на острова, но и във всички страни-членки се задушава“, се посочва в съобщението за планираните протестни прояви.

Кипърските фермери се оплакват от силно увеличените производствени разходи, много ниските цени на тяхната продукция на пазара и закъсненията за изплащане на компенсациите за щетите, които са претърпели през последните години.
Освен това Кипър не може да приложи мерките за зеления преход, които Европейският съюз иска, тъй като те ще предизвикат срив в агропроизводството, посочват организациите.

Те призовават потребителите да се присъединят към тях, защото тези проблеми засягат всяко домакинство.
Представителите на фермерските сдружения подчертават, че имат отлично сътрудничество с министъра на земеделието и президента на страната, които молят за подкрепа в протестите им.

По публикацията работи: Савина Спасова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени