Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Одит на обществените медии в Аржентина

Хавиер Милей
Снимка: АФП

Правителството на президента либертарианец на Аржентина Хавиер Милей обяви, че ще направи одит на обществените медии в страната с оглед на план за реформи и действие, предаде АФП.

Все още не е решено дали общественото радио, телевизия и новинарска агенция ще бъдат приватизирани, посочва БТА. 

Правителството на Милей публикува постановление за назначаването на двама одитори, които ще поемат де факто контрола върху дузина медии, сред които агенция "Телам", Аржентинската радио-телевизионна компания, образователния портал "Едук" и др.

Двамата одитори са назначени за срок от една година. Мандатът им може да бъде подновен, ако се налага. Те ще имат компетенциите, които статутите на гореспоменатиите медийни компании предоставят обичайно на административния съвет и на президента си. Одиторите имат за мисия да подготвят план за реформи и действие, да правят оценка, да променят статута на персонала на медийните организации. Те могат да извършват и промени в начина на управление на средствата на медиите, като увеличават или намаляват бюджетните средства за тях.

Обществените медии са под прицела на Милей, който определи някои от тях като средства за пропаганда, визирайки по-специално телевизията. По думите му 75 процента от съдържанието й е било негативно за него по време на предизборната кампания за изборите миналата година.

Обществената радио-телевизионна компания с около 2300 служители и агенция "Телам" с около 800 служители са в списъка с 41 компании за приватизиране съгласно големия законопроект за реформи, който, след като беше одобрен принципно в парламента, сега ще се обсъжда раздел по раздел. Списъкът обаче беше намален и остава предмет на преговори и дебати в идните дни.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна