Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швеция прекратява разследването за взривовете на "Северен поток"

Газопровод "Северен поток" в Балтийско море
Снимка: Алами, Ройтерс

Шведски прокурори днес заявиха, че ще прекратят по-нататъшното разследване във връзка с взривовете на газопроводите "Северен поток" 1 и 2, с което потвърдиха появили се по-рано съобщения в медиите, предаде Ройтерс.

"Заключението на разследването е, че Швеция няма юрисдикция и че следователно разследването трябва да бъде прекратено", се казва в изявление на шведската прокуратура. "Прокурорът прекратява предварителното шведско разследване за груб саботаж срещу "Северен поток", пише още в текста. 

Съоръжението на стойност милиарди евро транспортираше руски газ до Германия по дъното на Балтийско море. През септември 2022 г. тръбите, които попадат в шведски и датски териториални води, бяха разтърсени от взривове.

Шведски следователи заявиха, че са открили следи от експлозиви, което доказва, че става въпрос за саботаж, припомня БТА.

Стокхолм, Копенхаген и Берлин започнаха отделни разследвания, като досега и трите страни стриктно контролират подаването на информация по случая. Следствените действия в Германия и Дания продължават. 

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна