Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

УЕФА разреши на Чеферин да се бори за четвърти мандат

Александър Чеферин
Снимка: БТА

Конгресът на УЕФА позволи в четвъртък в Париж изключение, което позволява на президента Александър Чеферин, който бе избран за първи път през 2016 година начело на европейската футболна централа, да се яви на изборите през 2027 за четвърти мандат, съобщи Франс прес. Решението бе одобрено с две трети от гласовете, както се изисква по правилник.

Текстът не премахва ограничението от три мандата, като това е една от ключовите мерки, които бяха приети през април 2017-а от Чеферин след серията от скандали, които доведоха до ограничения, подобно на ФИФА и МОК.

Но се уточнява, че това правило, което е валидно за всички членове на Изпълнителния комитет, не взима под внимание мандатите "започнати преди 10 юли 2017". Това ще позволи на Чеферин, който бе преизбран на поста си през 2023 за нови четири години, да се опита да спечели още един мандат през 2027 и да остане на поста до 2031.

Пределната възраст от 70 години, за да бъде един член избран или преизбран като член на Изпълнителния комитет, също бе премахната.

Проектът предизвика криза в УЕФА с оставката на футболния директор Звонимир Бобан, който я подаде на 25 януари. Бившият национал на Хърватия, си тръгва, като изрази "голямото си безпокойство и абсолютното си несъгласие" с опитите на словенския президент да се задържи на власт и след 12 години, като заяви, че напуска УЕФА в името на "принципите и стойностите, в които вярва безкрайно".

Изпълняващият функциите президент на БФС Михаил Касабов, придружен от изпълнителния директор на съюза Борислав Попов и началника на международния отдел Ивета Банкова Стоянова, взе участие в конгреса на УЕФА в Париж.


По публикацията работи: Любомир Тодоров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени