Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Норвежец с втора титла на световното по биатлон

Йоханес Тигнес Бьо
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Норвежецът Йоханес Тингнес Бьо защити титлата си в индивидуалната дисциплина на 20 километра на Световното първенство по биатлон в чешкия зимен център Нове Место, а брат му Тарей Бьо завърши на второ място.

Звездата на световния биатлон Йоханес Тингнес Бьо пропусна една мишена в четирите стрелби и измина трасето за 45:49.0 минути. Така той взе второ злато от шампионата в Нове Место след преследването на 12.5 км и общо 19-о в кариерата си от първенства на планетата.

"Забележително Световното първенство. На такъв шампионат трябва да стреляш добре и да бягаш бързо. С брат ми наистина преподадохме един урок по майсторство на останалите. Тази година нямаме голяма конкуренция от френския отбор, по скоро се конкурираме един с друг в отбора. Опитах се да спестя енергия преди старта и имах много сила накрая", каза Йоханес Тингнес Бьо след състезанието.

Той донесе трета титла за Норвегия от Нове Место, а с 19-ия си златен медал се доближи само на една титла от рекорда на своя сънародник и легенда на биатлона Оле Ейнар Бьорндален.

Тарей Бьо остана втори също с една наказателна минута и пасив от 58.9 секунди, а трети е Бенедикт Дол (Германия) с една грешка и изоставане от 1:53.3 минута.

"Обикновено брат ми винаги е преди мен, когато сме един срещу друг. Страхотен сезон за мен до тук, имах и някои лоши стрелби, но това е като реванш след представянето ми в предишните два старта", заяви Тарей Бьо.

"Много съм изненадан. Харесва ми да участвам в индивидуалните състезания, защото е по-малко стресиращо, по-спокойно е, можеш да се концентрираш повече върху себе си. Днес се забавлявах много. Много съм горд, че останах спокоен на стрелбището", коментира Дол след надпреварата.

Владимир Илиев зае най-предно класиране от българите и се нареди 54-и с три пропуска в стрелбата и на 8:06.2 минути след Бьо. Благой Тодев е на 58-а позиция с две наказателни минути и пасив от 8:13.8 минути, а Антон Сипанов е 77-и с три грешки и изоставане от 10:36.0 минути.

Световното първенство в Нове Место продължава утре с индивидуалната смесена щафета, а в събота са щафетата на 4 по 6 км за жени и на 4 по 7.5 км за мъже.


По публикацията работи: Георги Димитров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна