Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Индустрията в ЕС призова за разхлабване на зелените правила, за да остане конкурентна на САЩ и Китай

Снимка: Алами/Ройтерс

Ръководителите на големи промишлени компании призовават ЕС да намали разходите за енергия и регулаторната тежест на зелените правила, за да помогне на региона да остане конкурентоспособен в периода на ускоряване на енергийния преход, съобщава Блумбърг.

Над 70 лидери в бизнеса и индустрията – включително Джим Ратклиф, милиардерът, председател на химическия гигант Ineos Group, настояват блокът да въведе т. нар. "Европейска индустриална сделка", за да повиши конкурентоспособността по време на промяната. Основните им искания са да се направи енергията по-евтина, да се намали бюрокрацията и да се увеличи финансирането за чисти технологии.

Групата отбелязва, че Европа рискува да загуби от Китай и САЩ в надпреварата за доставка на технологиите, необходими за внедряване на възобновяеми енергийни източници и намаляване на индустриалните емисии. Предупреждението идва само месеци, след като ЕС финализира закони, обхващащи различни сектори - от енергетиката до транспорта, за да помогне за намаляване на емисиите с 55% през това десетилетие. Сега блокът представя още по-амбициозна цел - да намали емисиите с 90% до 2040 г.

В същото време високите разходи за енергия и субсидиите от страна на САЩ и Китай породиха страхове за бъдещето на европейската тежка промишленост. Това се усеща особено в Германия, икономическата сила на континента, на фона на предупрежденията, че нейните дни като индустриална суперсила са към своя край. ЕС като цяло е в продължителен период на стагнация, отбелязва Блумбърг.

Това означава, че европейската индустрия спешно се нуждае от повече помощ, според групата бизнес лидери, които трябва да се съберат заедно с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и белгийския премиер Александър де Кро в химическия завод на BASF в Антверпен във вторник.

"Това огромно предизвикателство идва точно когато както големите компании, така и малките и средни по размер фирми са изправени пред най-сериозния икономически спад от десетилетие, търсенето намалява, производствените разходи се увеличават и инвестициите се преместват в други региони. Обектите се затварят, производството се спира, пускат се работници. Европа спешно се нуждае от бизнес аргумент", се казва в планираната декларация от предстоящата среща в Антверпен.

Навигирането на бизнеса през зелената смяна ще бъде ключово предизвикателство за Фон дер Лайен, ако тя спечели втори мандат като председател на комисията. ЕС е изправен пред нарастваща критика относно подхода си за екологизиране на икономиката си, особено от страна на фермерите.

Трябва да се има предвид, че гражданите на ЕС ще се отправят към урните през юни, като се очаква десните партии, които като цяло се противопоставят на зелената сделка, да постигнат значителен успех.

Химическият, стоманодобивният и циментовият сектор са сред най-трудните за декарбонизиране и ще трябва да разчитат на технологии като зелен водород и улавяне на въглерод, за да намалят емисиите в съответствие с целите за нулеви вредни емисии.

Срещата в Антверпен идва ден, след като френският министър на финансите Брюно льо Мер каза, че ще направи съвместни предложения в началото на март с германския министър на икономиката Роберт Хабек за намаляване на нормите на ЕС, които според него възпират бизнеса и вредят на растежа. Вчера Франция намали прогнозата си за растеж на БВП за тази година и обяви съкращения на разходите с 10 милиарда евро.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна