Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Омуртаг и баща му са вече обвиняеми

Снимка: Община Омуртаг

Кметът на община Омуртаг Ешреф Ешрефов, който вчера бе арестуван и баща му са с обвинение за ръководене и участие в организирана престъпна група, свързана с длъжностни престъпления, съобщиха от Софийската градска прокуратура. 

На 19 февруари 2024 г. е предявено постановление за привличане на Х. Х. (по информация на Радио Шумен това е бащата на кмета на Омуртаг) в качеството му на обвиняем за това, че в периода от началото на 2019 г. до датата на привличането в Омуртаг и на територията на общината ръководил организирана престъпна група, в която участват длъжностни лица, създадена е с користна цел и с цел извършване на престъпления по служба (чл. 282, чл. 283 и др. от НК). 

В същия ден обвинение е повдигнато и на кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов, че като длъжностно лице е участвал в организирана престъпна група. 

В хода на разследването са извършени множество действия и са събрани доказателства, които са дали основания разследването да се води за организирана престъпна група (чл. 321 НК). В резултат на съвместната и координирана работа на СГП и Комисията за противодействие на корупцията са събрани материали, които наблюдаващият прокурор е оценил като достатъчни за привличане към наказателна отговорност. 

Двамата обвиняеми са задържани с постановление на наблюдаващия прокурор за срок до 72 часа. Предстои да бъде направено искане от СГП пред Окръжен съд – Търговище за взимане на мярка за неотклонение. 

Кметът на Омуртаг е в болница, след като при арестуването му е получил емоционален срив и после инсулт.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна