Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Индийската полиция отново използва сълзотворен газ срещу протестиращи фермери

Протестиращи фермери на границата между Пенджаб и Харяна.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Индийската полиция днес е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите фермери. Земеделците подновиха похода си с кранове и багери към столицата след провал на преговорите с правителството за гаранции за изкупната цена на продукцията им, предаде Ройтерс.

За да избегнат сълзотворния газ, хиляди фермери, някои от които носещи медицински маски, се разбягаха в полето около сборния им пункт на магистрала, разположен на около 200 км от Делхи.

Фермерите бяха спрени на границата между северните щати Пенджаб и Харяна от полицейски барикади, блокирали ключовата магистрала, водеща към Делхи. Във вторник вечерта полицията на Хариана нареди незабавното изземване на тежкото оборудване, докарано от фермерите, за да се предотврати използването му от протестиращите за разрушаването на загражденията. Полицията помоли собствениците на такова оборудване да не го дават назаем или под наем на протестиращи, тъй като използването му за нараняване на силите за сигурност би било криминално престъпление, посочва БТА.

Междувременно правителството на премиера Нарендра Моди предложи подновяване на преговорите.

Индийските фермери формират влиятелен блок от гласоподаватели и анализатори смятат, че правителството на премиера Нарендра Моди няма да иска да ги отблъсне. Партията му Бхаратия Джаната се стреми към трети последователен мандат на власт на парламентарните избори тази година.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна