Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Неделчо Тотев: Икономическият лост е опрян до "шията" и натиска, докато се "обезкърви" общинското здравеопазване

Как да се формират заплатите в здравеопазването - правен хаос, дилетанщина и популизъм

Представител на НС на НЗОК, на Асоциацията на общинските болници и адвокат по медицинско право са гости в този епизод на подкаста на БНР "В центъра на системата" по темата за заплатите в здравния сектор

Мария Петрова и проф. Григор Димитров
Снимка: Ани Петрова

🔴 Колективен ли е колективният трудов договор в "Здравеопазването"?

🔴 Кои страни участват в подписването на последния КТД от 2022 г. и представени ли са всички в сектора?

🔴 Защо в НРД се записват текстове, свързани със заплатите на медицинските специалисти в болнична помощ?

🔴 Правно обосновано ли е със санкции към болниците да се търси постигане на минимални заплати в сектора?

🔴 Законно ли е НЗОК да контролира и наказва лечебни заведения във връзка със заплатите?

🔴 Ще фалират ли общински болници, защото няма да могат да осигурят основните минимални заплати, заложени в КТД?

🔴 Как се формират трудовите възнаграждения в сектор „Здравеопазване“ - това е темата в този епизод на подкаста на БНР "В центъра на системата" .

Слушайте епизода тук:

Гости в епизода са:


🔴 Проф. Григор Димитров - член на Надзорния съвет на НЗОК

🔴 Мария Петрова - специалист по медицинско право

🔴 Д-р Неделчо Тотев - председател на Сдружението на общинските болници в България

Снимката е илюстративна 

През 2023 г. с промени в законодателството се прие, че минималните работни заплати (МРЗ) в здравеопазването не трябва да са по-ниски от заложените в действащия КТД. В момента действа КТД от 2022 г. За заплата под заложеното в КТД от месец юни ще се налагат глоби на болниците.

За 2024 г. се очаква да се заложи 1950 лв. МРЗ за медицинска сестра и над 2700 лв. МРЗ за лекар.

Проф. Григор Димитров - член на Надзорния съвет на НЗОК

"Заплатите на работещите във всички сектори се уредени в Кодекса на труда, а основната величина е минималната работна заплата(МРЗ) и понятието минимален осигурителен доход (МОД), който е равен на МРЗ. Други разпоредби, които се отнасят по размера на заплатите на национално ниво няма. Лечебните заведения в системата на здравеопазването се регистрират по Търговския закон, разбира се те спазват и законодателството в сектор здравеопазване. 

В МЗ има Браншови съвет, който сключва споразумение между трите страни - синдикати, 4- те основни работодателски организации и министъра на здравеопазването. Има и изрична разпоредба за разпростирането на този браншови договор или КТД, каза за БНР проф. Григор Димитров.

Мария Петрова - специалист по медицинско право

"КТД е една предвидена правна възможност в Кодекса на труда (КТ), съгласно която законодателят дава опцията на различни браншове и организации да постигнат помежду си такова съглашение, което винаги да е по-добро от това, което държавата, законодателят изрично вече е регулирал. КТД винаги се прави с цел благото на работниците и служителите, ако всички организации, които представляват техните права, са съгласни с това. Ние няма как да обвързваме с КТД бранш, който не се чувства или не е бил легитимно представен в хода на преговорите по сключването на един такъв договор. Защото едно такова колективно споразумение изисква спазване на определени правила, посочи за БНР Мария Петрова, специалист по медицинско право.

"Всеки КТД важи за една година от подписването му. Последният от 2022 г. е важал до април 2023 г. През 2023 г няма подписан нов КТД, защото се установява, че заложените параметри от предишния не са изпълними за част от лечебните заведения, като част от тях ги атакуват и във ВАС.  Д-р Неделчо Тотев е участвал в тогавашния преговорен процес като представител на БСК и Сдружението на общинските болници и той не го е подписал. Затова през 2023 няма нов КТД. Сега разбирам, че синдикатите подготвят нов, допълни още проф. Димитров.

Д-р Неделчо Тотев - председател на Сдружението на общинските болници в България

"Като някакво дежа вю се повтаря през годините, когато трябва да се подписва КТД, да ме канят на среща, едва когато са приключили преговорите и затова аз и през 2022 г. и преди това не съм ги подписвал, коментира д-р Неделчо Тотев. По думите му тогава не подписват и представителите на АИКБ, на КРИБ:

"Така че доколко е легитимен не знам, беше подписан от Национална браншова стопанска камара на търговците едро на лекарствени средства, медико-санитарни и билкови препарати, представени от магистър-фармацевт Владимир Найденов, в които не участва нито един лекар, нито една сестра, нито един санитар..., а те договарят наши заплати?!, коментира за БНР д-р Неделчо Тотев

"При подписването на КТД 2022 г. са допуснати редица пороци, които го правят нелегитимен не само пред работещите в сектор болнична помощ. При подписването му не са представени работещите в КОЦ - овете, в ИБМП, Кожните диспансери, с тях какво се случва? Освен това трябва да си поставим въпросите - кой е КТД, браншови или отраслов е, защото той е не описан в НРД, следващият въпрос - защо само за болнична помощ? И трети въпрос - дори да допуснем, че е налице легитимно сключен КТД, какво се случва със страните, синдикатите, работниците и служителите, членове на такива организации, които не са подкрепили този КТД?

Още нещо - в реда и начинът, по който се налагат санкции през НРД, ясно е посочено какво се случва, когато, например, не се изпълни дадена медицинска дейност, пък се отчете, не попълни дадена документация и т.н. Очакваме въвеждане на нов текст, който какво ще гласи - лекарите контрольори от НЗОК, които контролират само изпълнението на договореностите по отношение на медицинските услуги, откъде ще черпят правомощия да се запознаят с осигуровките и заплатите на работещите в болниците? Така че да могат да санкционират, защото правомощията на лекарите-контрольори са изрично изброени, и там никъде не пише - съблюдавайте за заплатите и кой колко получава?!, попита Петрова.

Този КТД от правна гледна точка е едно голямо "правно нищо", "мъртвородено", което не може да поражда добри последствия за отрасъл "Здравеопазване". 

И последващото изменение в ЗЗО, въвличането на Националния рамков договор са демонстрация на абсолютна дилетантщина, кощунство и популизъм в тази сфера, аз подчертавам, че заплатите на всички ангажирани в сектор "Здравеопазване" трябва да бъдат достойни на техния труд, но не е това механизмът.

Жалко е, че те допускат да бъдат лъгани по този грозен начин, създавайки нереалистични очаквания и към КТД, и към контрола, който видите ли "хипотетично" очакваме след подписването на Анекса към НРД- 2023 - 2025 г. да бъде упражняван от НЗОК, която има съвсем други функции, заяви още адвокат Петрова.

Снимката е илюстративна

Проф. Григоров коментира, че от НС на НЗОК протестират от първия момент срещу пренасянето на разпоредби, свързани със заплащането в НРД. НРД според закона урежда взаимоотношения на две страни - НЗОК и изпълнителите на медицинска дейност по определен начин. Никъде няма и не бива да има разпоредба в него, която да урежда възнагражденията, тъй като това е обект на друг закон, други правила. Това стана за първи път тази година чрез промяната в ЗЗО и това за мен е популизъм, текст с популистки цели.

За нас неправомерен текст. Друг е въпросът ние доколко сме съгласни и доколко не сме - пред нас беше ултимативно поставено - има го в ЗЗО, а ние трябва да спазваме законодателството. Предложението за тази промяна дойде тогава от Комисията по здравеопазването и се прие през август месец, когато имаме най-малка обществена активност...

Предложението за глоби на болниците дойде от работната група на здравната каса и Лекарския съюз, уточни проф. Димитров. А единственият упълномощен да контролира работните заплати е Главната инспекция по труда. Проверките ще са нелегитимни и това ще падне в съда, добави той.

"За да дадеш по-високи заплати, за което ние сме твърдо "за", ти трябват приходи. А как да го заработим, когато МРЗ скочи на 933 лв. Веднага вдигнахме най-ниските заплати - на санитарите, и оттам пропорционално и на останалите, за да се спази някаква пропорция, която да поддържа стабилност на колективите. Когато пътеките скочиха с 20%, при нас няма нищо подобно - нашите пътеки скочиха с 5-6-7 до 10%, на определени лечебни заведения по определени пътеки. Спекула е да се твърди с 20% - от една страна разходите скачат с 20% във Фонд работна заплата, от друга страна приходът ти е до 10%, ако спазваш същите обеми, и при този финансов ресурс как трябва да вдигнеш основните минимални заплати?

В голяма част от общинските и държавни болници работещите са на възраст 50+, тоест ти трябва да дадеш и за клас прослужено време още средно отгоре 40%, което е по 400 лв. на човек, отива към 2000 лв. на медицински сестри, като добавиш и нощния труд, който скочи, тогава сметнете ние какви пари трябва да генерираме, за да поддържаме баланс в структурите? Когато ти наложиш на всички да дадеш по равно, те ни извиват ръцете, отнемат ни основния инструмент, с който ние боравим, за да стимулираме работещите и да накараме неработещите, също да работят като другите... Демотивацията е тотална!

Ние ще ги стигнем, ако решат да ни глобяват, но това ще значи да нямаме за издръжка, лъжат ги от 2022 г., когато им казаха, че на всички ще вдигнат заплатите, с по 800 лв. на лекарите и с по 500 лв. на сестрите, от тогава досега нищо такова не се случи...на тази лъжа, кой ще стои, те всички са на предела на силите си и трудовия си стаж, и решават и отиват в извънболничната помощ, където с 30 на сто скочиха възнагражденията при някои категории, поясни д-р Тотев. 

По думите му "циркът, който са правели" в общинските болници заради тези изисквания, да преназначат персонала на по-малко работно време, вкарването на клас прослужено време в основната заплата, за да излязат сметките, но това вече не работи, защото хората са на предела, напускат...


"Освен това в нашите болници сега "тихомълком" ни отнеха от тези, пътеки, които основно сме ги работили и сме имали приходи - това е пътеката за рехабилитация след инсулт, вече, за да я работим, тази пътека - трябва да имаме двама специалисти, откъде при нас двама? Тази пътеки вече ще се работи само в болници 2 и нагоре ниво, а нашите хора с инсулти къде ще отиват да се лекуват?, каза още д-р Тотев.

Мария Петрова изтъкна, че с тези промени се цели и дългосрочна стратегия за обезкървяване на държавните областни и общински болници.

Тя обобщи, че медиците заслужават най-доброто, но те трябва да внимават какво им се обещава и дали то може да бъде изпълнено, че не всичко опира до министъра и БЛС, всички медици трябва да бъдат активна част от тези преговори.

А докато не се въведе електронното здравеопазване, което да направи проблемите прозрачни и докато не се остойностят КП, българските граждани ще бъдат без възможност да бъдат лекувани навсякъде.

Според проф. Григор Димитров НРД трябва да защитава всички, работещи в сектор Здравеопазване, включително и немедицинския персонал, като физици, химици, инженери, клинични лаборанти. Той призова да бъдат прекатегоризирани всички лечебни заведения, за да се види дали отговорят на нивото си на компетентност. Реформата в кавички увеличава недоволството на работещите и се скриваме от това, че Здравната комисия не внесе никакви промени в системата на здравеопазването.

Д-р Неделчо Тотев обобщи, че икономическият лост е опрян до "шията" и натиска, докато се обезкърви общинското здравеопазване. Но нека не забравят, че с нас си отива диагностичната и специализирана помощ, която оказваме на спешните звена, рентгена и клиничната лаборатория в цели региони, които ние обслужваме, а повечето общински болници лекуват по над три - четири общини. Надяваме се на среща с БСК и да имаме подкрепата им, защото всичко друго е "кауза пердута".

Да се спре с тази порочна практика по отношение на възнагражденията в здравеопазването, обобщиха експертите.

Мария Петрова, проф. Григор Димитров и Гергана Хрисчева


Очаквам вашите сигнали, коментари и предложения на имейл: gergana.hrischeva@bnr.bg


Всички епизоди на подкаста ще намерите:

Apple Podcasts през iTunes

Viber

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна