Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сабльорите ни със сребърни медали от ЕП за кадети

Българите с медалите в Неапол.
Снимка: БФФехтовка

Българският отбор в състав Симеон Далеков, Никола Господинов, Николай-Томас Георгиев и Никола Меицов спечели второто място на сабя на европейското първенство по фехтовка за кадети и кадетки, което се провежда в Неапол, съобщиха от нашата фезерация. Състезателите ни играха впечатляващо: с много хъс, мобилизация, разум и концентрация, и демонстрираха голям прогрес и самочувствие. В надпреварата при кадетите участваха 18 тима, сред които бяха представители на най-добрите фехтовални нации в Европа.

Българите стартираха във втория кръг от директните елиминации и победиха Грузия с 45:34. В срещата за място на полуфиналите сабльорите ни показаха воля за победа и категорично надиграха Украйна с 45:22. В полуфинала кадетите ни излязоха срещу N1 в схемата Турция и победиха с 45:43 след много емоции и инфарктни моменти.

Във финала Далеков, Господинов, Георгиев и Меицов отстъпиха пред Италия с 36:45, спечелиха сребърните медали и показаха потенциал, който ги прави равностойни съперници на най-добрите фехтовачи в света. Никола Господинов и Николай-Томас Георгиев са част и от младежкия национален отбор на сабя, който започва във вторник участието си в боевете от европейското първенство.

Днес турнирът продължава с надпреварата на сабя девойки, рапира девойки и шпага младежи. На пътеките в турнира на сабя ще излязат Калина Атанасова, Мариела Георгиева, Кристина Миланова и Емма Нейкова. На шпага България ще бъде представена от Васил Ивакимов, Александър Костадинов, Самуел Петканчин и Рахим Рашайда. 


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна