Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повишават се случаите на усложнения след ендопротезиране на става

Международна конференция по ревизионно протезиране на тазобедрената става през април

2
Проф. д-р Пламен Кинов
Снимка: болница ИСУЛ

"В България се повишават случаите на усложнения след ендопротезиране на колянна или тазобедрена става, особено инфекции, които могат да бъдат и фатални, лечението им е много трудно и сложно, а успехът не е гарантиран на 100%". 

За това алармира проф. д-р Пламен Кинов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ" и ръководител на Катедрата по ортопедия и травматология на МУ-София. 

Според него, за да се намали честотата на усложненията и да се подобрят резултатите след лечение е необходимо да се повишава квалификацията на специалистите, а болните да се лекуват в специализирани центрове за такава хирургия с подходяща организация и компетенция. 

"Доказано е – центровете с голям обем дейност имат по-малко усложнения", категоричен е проф. д-р Кинов. 

Именно това е целта на предстоящата Международната конференция по ревизионно протезиране на тазобедрената става, която ще се проведе на 5 и 6 април 2024 г. в София. Събитието ще събере в столицата водещите български и европейски хирурзи, които ще дискутират своя опит в лечението на комплексните случаи на ревизионно протезиране. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Горещи теми

Войната в Украйна