Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Амая не успя да се пребори. Сърцето ѝ спря в очакване на операцията

Снимка: Facebook
Чуй новината! Чуй новината:

Малката Амая, която страдаше от тежко сърдечно заболяване и се нуждаеше от спешна трансплантация, не успя да се пребори.

Трагичната новина съобщи бащата на момиченцето Калоян Абрашев в профила си в социалната мрежа.

По предварителния план семейството трябваше да излети за Индия, където предстоеше трансплантация на детето, което бе на 1 годинка и 7 месеца.

За съжаление, специално подготвения самолет трябваше да излети в неделя, впоследствие бе преместен за понеделник, но така и не можа да кацне в България.

Детето, което бе диагностицирано с дилатативна кардиомиопатия и високостепенна митрална инсуфициенция няколко месеца след раждането, бе прието в реанимацията на Националната кардиологична болница в критично състояние на 12 февруари. Седмица по-късно лекарите съобщават на родителите, че сърцето е необратимо увредено и единственият изход е трансплантация. Кардиохирурзите оперират Амая, като поставят постоянен пейсмейкър, а Калоян Абрашев и съпругата му Силвия призоваха за помощ в социалните мрежи.

Съдбата на момиченцето трогна хиляди българи, които за близо седмица събраха над 1 милион и 300 хиляди лева, при необходими 750 000 лева за нейната операция.

Състоянието на Амая обаче се влоши и момиченцето не успя да дочака чудото. БНР изказва съболезнования на семейството ѝ.


По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени