Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник, веднъж на 4 години… Роден на 29-и февруари – истории от България

Петко Карамитев ще отбележи тази година 11-ия си рожден ден, а вече има дъщеря на 6 години. Това не е фалшива сензационна новина, просто Петко е роден на 29 февруари 1980 г.  – дата, която се появява в календара само веднъж на 4 години.

Михаил Кутев е още по-малък – днес ще празнува седми рожден ден, макар че вече е баща. Той също е от рядко срещаните рожденици от последния ден на февруари през високосна година.

По-млад ли се чувстваш, когато остаряваш с една година, вместо с четири и по-различно ли е усещането на празника – двамата разказват пред БТА каква символика виждат в датата, на която са родени.

Аз винаги съм го приемал за някакъв късмет, обяснява Михаил Кутев. "Повечето хора, като им кажа, че съм роден на 29 февруари, реагират, че е много гадно да имаш рожден ден толкова рядко, а аз го приемам като нещо хубаво, нещо по-специално. Във Фейсбук, където на всеки напомнят за рождените дни на приятелите му, когато не е високосна година за мен ги информират на 28 февруари, а аз по принцип тогава празнувам на 1 март и всичките ми близки приятели го знаят. Така получавам два дни поздрави за празника", казва той.

Освен това сред близките му има обичай, когато не е високосна година, да му честитят в 60-те секунди между 00:00 часа и 00:01 часа на 28 февруари срещу 1 март. Чувал е като малък различни суеверия за 29 февруари, но не ги помни. Сигурен е, че е роден на щастлива дата и смята, че това, че истинският му рожден ден е по-рядко, го прави още по-забавен празник.

Петко Карамитев също празнува всяка година рожден ден, дори да не е високосна, но когато има 29 февруари, задължително го отбелязва на самата дата.

"Винаги привличам внимание, когато стане дума за рождени дни", разказва той. И се чувства късметлия.

"През 2020 г. трябваше да навърша 40 г., но понеже казват, че 40 години не трябвало да се празнуват, аз отбелязах 10-ата си годишнина", спомня си Петко и добавя, че по принцип е с младежки дух.

"Не знам на колко години изглеждам в очите на другите, но определено се чувствам по-млад... Рождените дни винаги са весели, без значение кога се празнуват, а когато има и деца, става още по-весело", настоява рожденикът. Дъщеря му вече е на 6, но, за разлика от него, е родена през лятото.

И макар датата да е свързвана с някои суеверия, всъщност нуждата от високосен ден е обусловена от напълно рационални причини. Тропическата, или още наричана слънчева година, трае 365 дни, 5 часа, 48 минути и 45,5 секунди. Това е средната ѝ продължителност. Системата на календара трябва да бъде реализирана, така че да работи с точен брой денонощия - 365. При натрупването на тази грешка от оставащите 5 ч., 48 мин. и 45,5 сек. се закръгля едно допълнително денонощие на всеки 4 години. Оттам се появява и нуждата от въвеждане на високосен ден – 29 февруари. 

Честит празник на всички рожденици!


По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна