Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заместник-председателят на НС Росица Кирова е на посещение в Украйна

Заместник-председателката на Народното събрание Росица Кирова (пета отляво надясно) е на посешение в Украйна
Снимка: БГНЕС

Заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова е на посещение в Украйна. 

Визитата ѝ започна в събота със среща с българската общност в село Заря. То е разположено на 115 км от Одеса. В Заря живеят около 5000 етнически българи, подредили са богат и красив музей, а българското неделно училище събира 210 деца, съобщиха от правителствения пресцентър, цитиран от БГНЕС.

"Тук българският дух е силен, а хората помнят с гордост своите корени. Те са запазили традициите и любовта си към България", заяви Росица Кирова по време на срещите с българската общност.

Заместник-председателят на парламента Росица Кирова бе гост на отбелязването на 3-ти март от българите в Одеса. 

Росица Кирова, заместник-председател на Народното събрание
"Свеждаме глави в памет на жертвите на войната и си пожелаваме мирно небе над Одеса и Украйна", каза в словото си Росица Кирова.

В Одеса тя се срещна с учители в неделните училища, с директора на българската гимназия в Болград, с кмета на Болград, с представители на български села и културни центрове, с творци. 

В българското консулство бе организирана изложба от генералния консул Светослав Иванов на творби на заслужилия художник на Украйна бесарабския българин Иван Шишман.

На 4-ти март заместник-председателят на Народното събрание се срещна с голямата и сплотена общност на българите в град Измаил.

Росица Кирова посети лицея в Измаил, където е преподавал Христо Ботев, държавния университет, където разгледа учебните зали на неделното българско училище, и поднесе цветя на паметника на Ботев.
По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна