Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазливо поевтиняване на петрола след вчерашен ценови спад с над 1%

Петролните фючърси опитват известна стабилизация на малко по-ниски нива по време на търговията във вторник, след като ден по-рано петролът поевтиня с около и над 1% въпреки решението от уикенда на ОПЕК + да удължи с три месеца (през второто тримесечие) доброволното съкращаване на производството с 2,2 млн. барела на ден, тъй като търговците изглежда акцентират повече на опасенията, свързани с потреблението на важната енергийна суровина в глобален план.

Заложената днес цел на китайските власти за растеж на БВП от около 5% през 2024 г. е подобна на тази за предходната година, но според редица анализатори изглежда доста "амбициозна" на фона на липсата на големи правителствени планове за стимули в помощ на икономическата експанзия. А Китай е най-големият вносител на петрол в света, като едно по-слабо представяне на втората по сила световна икономика може да означава и по-слабо потребление на важната енергийна суровина.

Към 14.00 часа българко време фючърсите на петрол Брент се понижават с 0,34% към 82,52 долара за барел, отстъпвайки за втора поредна сесия на търговия от близо тримесечни ценови връх около 84,34 долара за барел, достигнат на 1-ви март. От началото на годината петролът Брент поскъпна относително предпазливо с близо 7%.

Фючърсите на американския лек суров петрол WTI пък поевтиняват с 0,5% към 78,32 долара за барел, след като в началото на март поскъпнаха до 80,85 долара за барел - най-високо ценово ниво от 6-и ноември 2023 г. насам.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


За ограничаване на поскъпването на петрола влияние оказва и загрижеността по повод икономическите перспективи в по-глобален план, отчасти поради несигурността относно темповете на намаляване на лихвените проценти от Фед на САЩ и от другите водещи централни банки като ЕЦБ.

Според някои анализатори обаче има риск от значително повишаване на петролните цени, ако конфликтът в Близкия изток ескалира допълнително.

В интервю за Блумбърг Хелима Крофт от RBC отбеляза устойчивостта на търсенето на петрол в Китай като важен фактор за цените, отбелязвайки, че докато макро картината на китайската икономика може да предполага слабо търсене, реалното потребление всъщност се задържа доста добре. Що се отнася до ситуацията в Близкия изток, най-големият въпрос остава дали Иран ще се включи пряко във военния конфликт межди Израел и "Хамас" в Газа, което вероятно ще доведе до скок в цените на петрола.

​Хелима Крофт отбеляза неотдавнашно разширяване на израелската военни дейност в Ливан, отбелязвайки, че ако израелците се насочат към страната по по-съгласуван начин, Иран може да приеме това като преминаване на червена линия, която да го въвлече във войната. Това може да доведе до атаки срещу енергийната инфраструктура от страна на самия Иран или от хутите в Йемен, каза стоковият експерт на RBC.

Енергийният стратег Macquarie Уолт Чансълър пък каза пред Ройтерс, че не смята, че одобреното от ОПЕК + удължаване на доброволното съкращаване на производството с около 2,2 млн. барел на ден би било особено въздействащо върху баланса на петролните пазари.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна