Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов рекорден ценови връх на биткойн над 69 000 долара

2
Снимка: Ройтерс

Основната криптовалута Биткойн успя да преодолее нивото от 69 000 долара, достигайки нов исторически ценови връх около 69 200 долара.

Към 17.00 часа във вторник водещата цифрова валута преодоля бившия рекорден връх около 68 999 долара, достигнат през ноември 2021 г., след което преодоля за кратко и следващата ключово психологически ниво от 69 000 долара, за да удари нов исторически връх към 69 200 долара, преди да последва прибиране на печалби и връщането му към нива около 67 000 долара.

Графика на биткойн (в долари)


Силният инвеститорски интерес към новите спот биткойн борсово търгувани фондове в САЩ (Bitcoin EFT), които възникнаха в началото на 2024 г., както и предстоящото важно събитието "халвинг" (halvening) през април, са двата водещи фактор, стоящи зад това продължаващо драматично поскъпване не само на водещата цифрова валута, но и на целия криптопазар. ETF фондове, като тези на BlackRock Inc. и Fidelity Investments, вече са привлекли повече от 7 милиарда долара нетни финансови потоци от дебюта си на 11 януари.

В допълнение към търсенето от по-широка група инвеститори, биткойн и криптовалутите като цяло получиха тласък от перспективата Федералният резерв да намали лихвените проценти в САЩ в близките месеци, което често кара част от инвеститорите да насочват капитали към активи, които са по-доходоносни, но и по-рискови.

"Халвингът" намалява наполовина количеството токени, които т. нар. "биткойн миньори" получават като награда за работата си. Това се случва на всеки 4 години, като предишното намаление беше през 2020 г. (до 6,25 биткойна за всеки успешно изкопан блок), а следващото се очаква през първата половина на тази година (около април 2024 г., когато наградата за копането ще бъде 3,125 биткойна). Целта на това е ограничаване на предлагането на биткойн до 21 милиона токена.

Драматичното поскъпване на биткойн с почти 160% от октомври 2023 г. насам, от които с цели 44% само през февруари и началото на март тази година, бележи рязък контраст с 2022 г., когато пазарът на цифрови активи беше потопен в 18-месечна "криптозима" с оглед на поредица от корпоративни фалити и скандал на пазара на криптоактиви.

Има обаче риск, ако потоците към ETF фондовете започнат да намаляват и настоящият инвеститорски оптимизъм започне да се охлажда. Това може да доведе до известна низходяща корекция на цената на Bitcoin краткосрочен план, но според редица анализатори, включително цитираният от Ройтерс Тони Сикамор от IG, "евентуалния ценови спад ще бъдат използва за нови покупки и не е изключено да бъде последван от движение към 80 000 долара". 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Горещи теми

Войната в Украйна